Следвайте ни

Внимание! Пламна огнище на птичи грип до Пловдив

viber icon

Пламна огнище на птичи грип на няколко километра от Пловдив. За това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Болестта е установена в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в  село Трилистник. От 2017 година до днес в същия обект се установява огнище на заболяването за четвърти път, припомнят от агенцията.

В обекта са били отглеждани около 40 000 птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Положителният резултат за инфекцията при птиците е потвърден от Национална референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците в София.

Предприети са всички мерки з аконтрол на огнището, предстои  умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в обекта заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин.

Около птицефермата са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места община Марица - село Трилистник; община Раковски – землището на село Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места Рогош, Скутаре, Маноле, Манолско Конаре, Ясно поле, Динк, Крислово, Калековец, Желязно и Войводиново, град Раковски,  Стряма, Шишманци и град Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

От Агенцията по храните напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Веднага локдаун

Веднага локдаун

27.04.2021 | 14:46

Къде е НОЩ?

Отговори
0 0
Тиквен грип

Тиквен грип

27.04.2021 | 14:09

ПКП е хванала от тоя щам

Отговори
0 0
Супер

Супер

27.04.2021 | 13:52

Дай да изтрепем и пилетата ся. Аз съм за с двете ръце. След това ще се опаковам в един найлон и ще поплувам в Марица. Там има рива неафектирана от болести поне.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?