2374
Следвайте ни

В трудната 2021 година Община "Марица" изпревари големите администрации с модерна компостираща инсталация

viber icon

Инвестицията на площадката в с. Ясно поле надхвърля 5 млн. лева. Съоръженията ще намалят значително замърсяването на реки, полета и крайпътни участъци с органични отпадъци  

 

В началото на 2021 г. в община „Марица“ заработи модерна компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци. С това общината изпревари далеч по-големи администрации с изграждането на така необходимите за опазването на околната среда съоръжения. 

Обектът е построен по спечелен европейски проект „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, включително осигуряване на необходимото оборудване и на съоръжения и техника за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци на територията на община Марица“ и е на стойност 5 293 998 лв. Финансиран е от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от националния бюджет чрез ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Съоръжението е разположено на терен от 14 000 кв.м в местността Чарлъшки ливади

в землището на с. Ясно поле. То е с капацитет 6200 тона годишно и обслужва над 30 000 жители от 19-те села на селищната система. Изграждането му отне 19 месеца, като бяха открити и нови работни места, необходими за експлоатацията на новопостроената инфраструктура. По време на разяснителната кампания при старта на проекта бяха раздадени листовки на всяко домакинство.

Целта на инсталацията е да се преработи зеленият отпадък и да се опази чиста околната среда.

По думите на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов това е поредният успешно реализиран значим проект, чието начало е поставено през 2015 г. , а изпълнението му е пореден пример за успешно партньорство между Европейския съюз, местната и държавната власт.

„Тази дългоочаквана инвестиция стана факт, след като изминахме доста дълъг път. Още преди 6 години стартираха всички съгласувателни процедури и решения, взети от Общински съвет „Марица“.

Благодарение на труда на много хора, обектът вече работи

Имаше общини, които се кооперираха по няколко, за да кандидатстват и да бъдат одобрени. Община „Марица“ имаше силата, волята и възможностите сама да се справи и да спечели този проект. Чрез реализацията му за пореден път селищната ни система показа, че се нарежда сред модерните, напредничави и европейски общини“, коментира кметът.

И допълни, че осъществяването на проекта е благодарение на общите усилия на ръководството, администрацията и Общинския съвет.

„Аз лично съм защитавал необходимата техника на депото, която трябва да се закупи. Благодаря на Регионалната инспекция по околната среда и водите за това, че в срок и навреме направи съгласувателните процедури, на екипа на Община „Марица“ - за положените усилия, на Общинския съвет, който одобри инвестицията и ми гласува доверие, на ръководителя на проекта инж. Петър Минков, на координатора инж. Даниел Трендафилов, на администрацията, на ръководството и на всички, които ни помогнаха за приключването на проекта в срок. Признателен съм и на строителите и доставчиците за навременно и качествено свършената работа“, изтъкна кметът на община „Марица“.

По думите му

със старта на компостиращата инсталация се икономисват средства

за други инициативи за опазване на околната среда.

„Замисълът е преработването на зеления отпадък, затова и аз наричам този проект "зеленият проект на Община „Марица“. За досегашния растителен отпадък, който изхвърляме при битовия, плащахме сериозни такси. Особено по време на сезоните пролет, лято и есен 80% от отпадъка в кофите на домакинствата е растителен. С работата на компостиращата инсталация се спестяват средства за други инвестиции за опазване на екологията и чистотата на селищната система. Със сериозна организация и интензивен труд, самосъзнание и дисциплина ще успеем да постигнем всичко това“, подчерта Димитър Иванов.

Проектът цели намаляване на количеството депонирани зелени и биоразградими отпадъци, генерирани чрез въвеждане на система за разделното им събиране и рециклиране. Реализацията му ще повиши качеството на услугите в сферата на управлението на отпадъците и ще подобри стандарта на живот на жителите на общината чрез подобряване качеството на въздуха, намаляване на емисиите на парниковите газове, опазване на околната среда, рециклирането и оползотворяването на отпадъци. Благодарение на него ще се удължи животът на съществуващите регионални депа в с. Шишманци и с. Цалапица, които обслужват всички общини, част от Регионално сдружение- Пловдив.

Има и друг положителен ефект -

крайният продукт - компост, е в услуга на земеделските производители,

които са много на брой на територията на селищната система.

Кметът на Община „Марица“ допълни, че за пълноценната реализация на проекта е необходимо съдействието на цялото население и кметовете на 19-те села.

„Голяма е ролята на кметовете за успешното изпълнение на проекта. Имаме достатъчно техника, ако е необходимо Общината има готовност да закупи още. Всички жители на община „Марица“ също носят отговорност за ефективната работа на съоръжението, а стимулът им за разделно събиране на отпадъка е, че за поредна година не предвиждаме увеличаване на такса смет. Аз вярвам в хората на община „Марица“, каза още Димитър Иванов.

Управлението на инсталацията е предоставено на търговско дружество „Чиста Марица“ ЕООД, което е 100% общинска собственост. Така контролът над техниката и съоръжението е в ръцете на Общината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?