1939

В Трилистник: Учебната година започва във фургон за Данчо и Илиана

Във фургон ще започне учебната година за осмокласника от Трилистник Йордан Джундрин и сестричката му Илиана, която ще е в 5. клас. Семейството е едно от най-тежко пострадалите в селото след потопа в началото на септември. Вълната от вода и кал отнесе част от дома им, включително и детската стая, която семейството направило и обзавело с много желание преди няколко години.

Сега четиричленното семейство е настанено в два фургона, поставени в двора на разрушената им къща. В единия са настанени Данчо и Илиана и ще изпълнява функциите на детска стая. Единствените мебели за двамата ученици в малката стаичка на фургона обаче са две ъглови легла и маса, дарени от познати. Няма бюро, библиотека или гардероб. Преди дни бащата Любен купил маса и четири стола, за да може семейството да се събира след работа и училище. 

"Нищо от мебелите ни в детската стая не остана, от водата те се разпадаха в ръцете ни", разказва Данчо. Водната стихия е съборила стената на детската стая, помела гостната, а от стаята на родителите вече няма и следа.

"В събота сутринта спах, когато изведнъж чух виковете на мама и сестра ми, че водата идва. Хукнахме навън, към улицата, мама се върна, за да вземе малко дрехи за нас. За минути обаче водата от улицата нахлу в двора, после в къщата и стигна почти до гърдите ни", спомня си Данчо.

Наложило се семейството да пренощува при познати и роднини, докато водата се оттече. Когато се върнали в къщата, почти нищо от вещите им не ставало за ползване.

От случилото се най-изплашена е Илиана. "Дъщеря ми не спираше да плаче за кучетата и съпругът ми влезе и ги спаси", разказа майката на двете деца Ирина. Тя споделя, че започват учебната година с притеснение как ще посрещнат зимата във фургони и как ще се топлят.

Добри хора донесли на семейство Джундрини телевизор и нова пералня. Данчо обяснява, че семейството му иска да възстанови дома си, но едва ли това ще се случи бързо, тъй като са нужни доста средства. Въпреки тежкия момент той и сестричката му днес ще отидат на училище. "Имаме дрехи, благодарен съм на директорката на бившето ми училище в Рогош Виолета Христодулова, която ще ми осигури учебници и помагала, а за сестра ми те са безплатни, тъй като е 5 клас", обясни Данчо. Мъчно му е, че не успели да спасят един от лаптопите. Затова Данчо, който тази година ще учи специалност "Пътнотранспортна техника" в Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив, обяснява, че много би искал да имат поне един компютър със сестричката си вкъщи, за да им е в помощ при учението или ако някое от училищата им премине на онлайн обучение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?