4020

Трилистник излиза на протест заради затворен жп прелез

Жителите на пловдивското село Трилистник излизат на протест в сряда заради липсата на алтернативен маршрут за придвижване след затварянето на жп прелеза между Рогош и селото.

По този начин пътят за влизане и излизане от Трилистник минава през автомагистрала „Тракия“, което го удължава с повече 20 километра, оплакаха се жители. И допълниха, че това е недопустимо по няколко причини.

Едната е , че в селото няма аптека, лекар, ясла и училище. "За да закараме децата си на ясла или училище до Рогош, което е на 2 км, се налага да минем през изключително опасния натоварен трафик на АМ „Тракия“ в района на 137-я километър- една от най-смъртоносните отсечки на магистралата. Качването и слизането от магистралата в района на обходния път на Скобелева майка, който е изключително натоварен и по него всекидневно се образуват колони от автомобили, е много опасно и за възрастните и болни хора, които са принудени за да закупят жизненоважните за тях лекарства, да изминават повече от 20 км до аптеката в Рогош", обясняват хората. 

Пътят, през който минава прелеза, се затваря заради реконструкцията на жп възел Пловдив. Проектът се реализира от НКЖИ и промяната в движението до и от Трилистник ще продължи до март догодина. 

Хората от селото планират в сряда в 18,30 часа да се съберат на затворения жп прелез, а в 19 часа да затворят за кратко движението на разклона на Трилистник с Рогош- пътя за Маноле и Белозем.

Техните искания са незабавно да се осигури алтернативен маршрут – път за минаване с автомобили от Трилистник до Рогош. Според местните този път може да е съществуващият черен такъв, вървящ успоредно на жп линията, като бъде обезопасен.

Потърсен за коментар кметът на Община Марица Димитър Иванов обясни, че утре предстоят разговори между общината и НКЖИ, за да се осигури алтернатива и удобство за хората. Иванов заяви, че не иска да спира и пречи на проекта, но след като общината е оказала пълно съдействие, като е извършила съгласувателни процедури , дарила е земя за 1 млн лева, то е било редно от НКЖИ да осигурят удобно алтернативно трасе за местните хора.

Междувременно жителите на Трилистник поискаха и осигуряването на градски транспорт до селото, което се намира на 10-15 минути от Пловдив.   

Линии 27 и 7, които така или иначе ходят до гробищата на Рогошко шосе, могат да се удължат и да стигат и до нашето село, което от години е забравено с осигуряване на транспорта до Пловдив. местните смятат, че трябва да се увеличи броя автобуси от Пловдив до Трилистник – към момента и от години те са само по 3 курса на ден, които са крайно недостатъчни. Също така връщане на предишните спирки в Пловдив на Рогошко шосе, на които спират автобусите до Трилистник, защото след затварянето на пътя с жп прелеза, за да се приберат след училище децата ни трябва да пътуват чак до район „Северен“ – при това от всички части на така или иначе разкопания Пловдив", коментират местните. 

Ако исканията им не бъдат изпълнени до края на август, протестите им ще продължат със затваряне и на магистрала "Тракия".

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?