49
Следвайте ни

Търсят удобен транспорт към села и фирми до Пловдив

viber icon

Областна администрация започна актуализация на областната транспортна схема, която не е пипана от 2016 година, съобщи областният управител Ангел Стоев. Трябва да се търсят и работещи решения за обществения транспорт, обхващащ близките до Пловдив села и зони, където въпросът не е добре уреден. Въпросът беше поставен на среща в Областна администрация, на която присъстваха превозвачи, зам.-кметът на община Пловдив по транспорта Тодор Чонов, кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, експерт от община „Марица“, превозвачи, експерти от областна управа. В срещата участваха също така зам. областните управители Даниела Николова и Иванка Петкова. 

„През някои села минава транспорт, но той не е удобен за фирмите. Дали с автобуси или с т.нар. маршрутки, трябва да намерим добро решение, но така, че да защитим интересите на превозвачите“, подчерта областният управител Ангел Стоев. 

Според Павел Михайлов населените места до Пловдив имат нужда от свързаност. Той заяви, че не вижда особена разлика между Коматево и Първенец или Марково, примерно, така че разстоянието Пловдив – Първенец да бъде изпълнявано от линия на градския транспорт. 

Представителят на община „Марица“ даде идентичен пример с близките Царацово и Трилистник. Двете села се водят в областната транспортна схема. 

Според управителя на „Автотранс Чолаков“ – Димитър Чолаков, действително някои близки села могат да се обслужват от линии на градския транспорт. Той изтъкна аргумента, че ж.п. издава карти на ниски цени, които превозвачите не могат да си позволят. 

По време на разговора надделя идеята близки села и фирми да бъдат обслужвани с удължаване на линии от градския транспорт при спазване на законовата рамка. Беше засегнат и въпросът за транспорта до и от летище „Пловдив“ от началото на ноември, когато се очаква сключване на договор за полети с втора нискотарифна авиокомпания. 

Областният управител предложи кметовете на общините да поставят въпросите си, а Областна администрация да бъде медиатор. Ще се търси вариант за удължаване на градските линии до близки села, но без да се засяга интересът на превозвачите и съгласно действащата нормативна уредб

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Прокуратурата

Прокуратурата

23.09.2021 | 15:40

Май ще проверяваме дали градския транспорт е свърхкомпенсиран. Разликата в ученическа или пенсионерска картата е 50-16=34 лв. Загуба 1500000:16=94000 карти. На сайта на Общината за 6 месеца за 2020 г. са продадени 84000, значи сметката горе-долу е вярна. За годината около 180000 карти. Компенсация 8000000:180000=44 лв. Десет лева свръхкомпенсиране за карта. Браво на Общината.

Отговори
0 0
Инспектор ДАИ акъл на Кмета!

Инспектор ДАИ акъл на Кмета!

23.09.2021 | 14:54

Няма как по закон това да стане! Излизайки от границите на града превоза на хора става, между селищен! А когато е и между две различни общини е междуобшински и грябва да се направи нова транспортна схема на реципрочен принцип и с други междуселещни автобуси!

Отговори
2 4
Инспектор - не знам какво говоря

Инспектор - не знам какво говоря

23.09.2021 | 20:34

ЗАКОН за автомобилните превози. Глава трета ВЪТРЕШНИ ПРЕВОЗИ Раздел I Превоз на пътници по автобусни линии: чл. 17 (8) (Нова – ДВ, бр. 60 от 2014 г.) Областният управител разрешава разширение на общинската транспортна схема в съседни общини при необходимост от ежедневни работни пътувания в рамките на една икономическа агломерация. - ал. 8 има поправка от 2021 г. ;)

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?