Смолян мина на "направи си сам" заради вандалите

Управата майстори пейки, саксии и отглежда цветя за разкрасяването на града

Община Смолян мина на "направи си сам" заради вандалите и с цел пестене на средства. Управата вече сама си майстори пейки, саксии, кошчета за боклук, кокетни къщички за детски площадки и сама си отглежда и цветя. Преди броени дни кашпи и пейки бяха поставени на ларгото на града.   

"Конструкциите на кашпите-пейки са измислени изцяло от специалисти от общината, не е плагиатствано. Целта е да се харчат минимално средства от парите на данъкоплатеца, а в същото време да се разкрасява градската среда. Зесега ги монтираме, като редуваме кашпи и пейки, но могат да се нареждат по всякакъв начин. Конструкцията им позволява да се поставят в различни хоризонтални и вертикални схеми или каскадно, така че да разнообразяват и разкрасяват всеки път по различен начин", обясни Ефрем Велинов, главен специалист в "Административно обслужване" в Смолян. 

В общината заложили на дървените конструкции заради зачестилите вандалски прояви, с които стотици пейки, купени с парите от данъците на смолянчани, се унищожават. Не по-различно е положението и с цветята, които се засаждат в парковете. Те се крадат и мачкат всеки път и така се хвърлят пари на вятъра, обясняват от управата. 

През април т.г. официално бе открита и общинска цветна оранжерия. Тя е с площ от 200 кв. м и се намира в общински имот до Спортната зала. В нея вече се прави втори разсад на цветя. Първият - от 16 500 коренчета, беше от вербена, газания, колеос, тагетис и петуния. Те са разсадени в градинките из града. В момента се отглежда втори разсад от 17 500 коренчета на различни цветя, който ще бъде засаден в кашпите-пейки. Третият - от теменужки, ще бъде заложен есента.

Калкулацията показва, че едно цветенце, произведено в общинската оранжерия, струва 25 стотинки. "Пръстта е 2.5 ст., за семенцето средната цена е 4.5 ст. Оранжерията прави за 60 дни пълна готова продукция за разсаждане. В нея работят две жени, като едната е назначена по програма за зацветяване, а другата е наета от управата на минимална заплата. Техният труд заедно с разходите за ток и вода за 60 дни се калкулират по 18 ст. за производството на едно цветенце. Управата купува за разсада фина торфена смес от директен лицензиран производител и заедно с цветята я поставя в кашпите. Едно цвете от оранжерията ни излиза поне 5 пъти по-евтино, отколкото да го купиш от търговец, изчисляват от общината. 

Домоуправителите на 20 жилищни блока вече са взели с протоколи цветя за градинките си. В разкрасяването са се включили и училища и забавачки. В детските градини вече провеждат часове по земеделие със засяване на цветята.

 "Решихме, че градът има нужда от зацветяване за по-продължителен период от време. И за да е по-евтино, си направихме собствена оранжерия. Вече са отгледани толкова много цветя, колкото никога не е имало в Смолян. И никога не са били засаждани толкова много. С кашпите и цветята искаме на всички да им е толкова красиво, че да не минава на никого през ум дори да троши. Търсим всякакви подходи да преустановим вандалщината", казва кметът Мелемов.

Разчетите показвали, че многократно по-евтино излизало на общината сама да си прави и кашпите-пейки. Те се изработват от дървен материал от общинските гори. За тях се плаща само трудът на дърводелски цех за изработката. Правят ги в два размера и излизат между 18 и 22 лева на бройка.  

За да не се търси външна фирма, общината сама се справя с дървените къщички за детските площадки, както и с пребоядисването на захабените детски съоръжения. Общината е собственик и на няколко павилиона за търговия, направени с детайли от местна фирма и сглобени в общинската работилница. Те са над 4 квадрата, изцяло от дърво, и струват на бюджета около 3000 лв.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?