49

Скъпотия до шия: И народните оркестри надуха цените

Кметове едва смогват да осигурят хонорарите на музикантите, преминават на диджеи. Цената за жива музика започва от 2000 и стига до 7000 лева.

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected]

 

В разгара на сватбите, съборите и абитуриентските балове народните оркестри се оказаха дефицитни. Кметове на малки села се видяха в чудо с осигуряването на оркестър за музикалната част на родовите си събори, защото други по-предвидливи колеги ги бяха ангажирали още от миналата година.

Другият по-сериозен проблем е значително повишените хонорари от тази пролет, което неприятно изненада организаторите на всеобщите народни веселия. Ако преди година средният хонорар на оркестър е варирал между 1500 и 1900 лева, сега цените започват от 2200 лева, установи репортерската ни проверка. Такъв е случаят със село Царимир, община Съединение, където от дълги години майският събор се провежда два дни и винаги съвпада с 24 май. Кметът на селото Атанаска Бешликова успя да осигури оркестър само за първата вечер, а за втория ден покани диджей, за да й излезе по-евтино. От Община Съединение ни отпускат определена сума, която е в размер на 1000 лева, а хонорарът на оркестър „Марица“, който поканихме, е 2500 лева. Само за музикалната част на събора през двете вечери трябваше да осигуря 5000 лева, което се оказа невъзможно, защото имаме и други забави за децата, народни борби, които също трябва да са обезпечени с награди. Затова свиках общоселско събрание и предложих да жителите да изберат народен оркестър, който им допада, и него ще поканим само за първия ден, а втората вечер ще е само с диджей. Така и направихме, защото бюджетът не ни позволява повече, каза Атанаска Бешликова.

Същото се е получило и в село Малък чардак, където вместо два дни кметството е осигурило жива музика само за едната вечер, следващата също е преминала на диджей, потвърди Дафина Христова, кмет на селото.

Други кметове се заканват, че след като живата музика е поскъпнала, ще изискват от музикантите по-високо ниво на сценично поведение, богат репертоар и сто процента изпълняване на музикалните желания - поръчки, дори и тези, които са без парса.

Заради липса на свободен оркестър кметът на брезовското село Борец Иван Караджов отложи традиционния родов събор с две седмици и вместо през май ще го провежда на 11 юни с участието на оркестър „Калофер“. Той също е останал неприятно изненадан, когато разбрал, че тарифата е вдигната с близо хиляда лева, а при „пазарлъка“ ръководителят му казал: „Ако искаш, на тази цена свирим вече и всички почивни дни ни са заети със сватби и събори". Общината им отпуска по 600 лева, а останалите над два бона ги събира от спонсори - фермери, фирми, магазините и от населението.

В Борец младите хора са се обединили и за първа година са решили, че ще подсилят народното веселие, като се облекат в автентични костюми, които са си закупили със собствени средства, казва Вълка Димитрова, секретар на читалището. Със събраните средства от самодейците е закупен и нов тъпан за нуждите на кукерската група.

Ако миналата година съборът в село Поповица беше в апогея си, защото беше посетен от тогавашния премиер Стефан Янев, то тази ще е по-скромен. Светското веселие ще е отново между църковните празници Света Троица и Свети Дух на 11 юни. Кметицата Веска Мирчева вече се е договорила с оркестър „Чановете“ от Асеновград, които ще веселят населението с три солистки. Тя също изпитва проблем с набирането на средства от спонсорите на територията на селото. Пищен събор ще организира след седмица - на 4 юни, кметството на село Оризари, община "Родопи". Там кметът Йордан Тотев е поканил Виевската група, която ще свири за пет бона. В Царацово ще се веселят с орк. „Бисери, Младен Малаков и всички самодейни състави към читалището. Още по-високо е вдигнал летвата кметът на първомайското село Татарево Петко Петков. Там срещу 7000 лева жители и гости ще се веселят с музикантите от оркестър „Канарите“, а част от сумата е осигурена от 60-годишните юбиляри, които ще празнуват в същия ден - на 4 юни. Специална покана е отправена към министъра на културата Атанас Атанасов, на който родствените корени по бащина линия са от Татарево. Министър Атанасов е уверил, че ако му позволява програмата, ще се радва да е гост на събора.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?