1939
Следвайте ни

РИОСВ – Пловдив провери река Розовска заради оцветената вода

viber icon

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) сформира екип от експерти на институцията и представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда, който извърши проверка на река Розовска (Гюл дере, Рахманлийска) край с. Зелениково, община Брезово. Институцията се самосезира от публикация и видеоматериал в пловдивски сайт, от които се вижда, че водата в реката тече с наситеносин цвят.

Екоекспертите идентифицираха източника на оцветяването. Това е цех за растителни екстракти и етерични масла, намиращо се в селото. Установи се, че при измиване на реактор след производство на ескумин (природен продукт, представляващ екстракт от кори от ясен) служител не е затворил източващ кран на реактора и в канализацията за дъждовни води е изтекла промивна вода, примесена с ескумин. При попадането й в реката това е довело до оцветяване на водата в син цвят. Аварията се е случила на 22 октомври в около 15 часа, като изтичането е било с времетраене около 15 минути, а изтеклото количество – между 300 и 500 литра. При осъществения контрол на предприятието експертите са установили, че за ползването на воден обект с цел заустване на охлаждащи води предприятието не притежава действащо разрешително съгласно Закона за водите.

Направен е и обход на реката в района на обекта, при който е установено, че към момента водата е видимо бистра и без оцветяване. Не са налични мъртви риби и водни организми. Взети са водни проби от няколко места, които ще бъдат изследвани.

Във  връзка с направените констатации срещу дружеството ще бъдат предприети административнонаказателни действия. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?