Следвайте ни

Отстраняват мангана от водата на Брестовица

viber icon

ВиК Пловдив ще инсталира пречиствателно съоръжение за отстраняване на мангана от водоизточника на село Брестовица.

Това стана ясно на среща между областния управител Дани Каназирева и управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов по повод установеното замърсяване на питейната вода на селото и забраната за пряка консумация от населението.

При извършване на планов мониторинг ведомствената лаборатория на ВиК ЕООД - Пловдив е установила наднормено съдържание на манган във водоизточника на селото. Отклонение по този показател не е било констатирано в предходни години и това е наложило да бъдат взети повторни проби, които са потвърдили установеното превишение.

От страна на ВиК ЕООД - Пловдив е извършена проверка за установяване на възможните причини за настъпилите качествени промени на водата в тези водоизточници. Изразено е предположение, че същото може да се дължи на променения хидроложки режим на река Въча в участъка на помпената станция и отражението му върху подземните води в терасата на реката.

От ВиК уточниха, че предстои обявяване на обществена поръчка за изработване, доставка и монтаж на съоръжението. Заложените средства са между 100 -120 хил. лв.

До монтажа на съоръжението, водата от ВиК мрежата се ползва за битови нужди, а за питейни вече се обезпечава с  водоноски.

„Действията ни с управителя на ВиК Спартак Николов са координирани, взети са необходимите мерки, които дългосрочно да решат проблема и да гарантират качеството на питейната вода, заяви областният управител Дани Каназирева, която е и председател на Асоциацията по ВиК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Алчност

02.03.2020 | 17:48

Елементарна е,

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?