46

Пропадна подборът на участници за събора в Копривщица

Николай Чапански

Провал в Регионалния преглед на групите за народно творчество за участие в събора на Копривщица.  От цяла Пловдивска област на прослушването в Крумово  се представиха само 6 селища от общините Карлово, Хисаря и една група от община Брезово. Читалищните секретари и ръководители на групите недоволстват, че са получили уведомителните писма за прослушването два дни преди него и не са успели да съберат участниците, както и да осигурят транспорт до с. Крумово. Според тях проблема с закъснялото информиране  в РЕКИЦ (Регионален експертно-консултантски информационен център) и областната управа.

Не е възможно от 18 общини в Пловдивска област и при 200 читалища да се представят само 10 групи за изворен фолклор от три общини, коментираха и специалистите от селекционната комисия.

Според секретаря на читалището в Царацово, Елисавета Сандекова- проблема идва още от Министерството на културата, което е трябвало да спусне точните дати на прослушването по области още преди месец, за да могат да се подготвят.

От читалището в село Чалъкови Щиляна Димитрова коментира че в селото съществуват женска и две мъжки групи за изворен фолклор, които имат желание да се представят на Копривщица, но са ги информирали два дни преди прослушването. Тя не е имала време да събере хората, да направят репетиции и да осигури транспорт. На същото мнение е и Георги Телкийски от читалището в Цалапица.

Читалищни секретари ще настояват пред Министерството на културата и Областната управа да се определи втора дата за регионален преглед на който да се представят. Дванадесетият събор на народното творчество в Копривщица е плануван да се проведе от 5 до 7 август.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?