49

Приеха бюджета на Община „Марица“

С аплодисменти и мнозинство от 22 гласа „за“ и 0 „против“ Общински съвет „Марица“ прие бюджета за 2022 година. Единствено групата на БСП гласува „въздържал се“ по точката за финансовия план на общината, който е в размер на 47 597 888 лева. 

Аргументите на председателя на местната организация на БСП и общински съветник Виолета Христодулова бяха, че нямат нищо против бюджета, но в Общинския съвет трябва да има и градивна опозиция. Тя заяви, че се надява всеки от кметовете да е намерил във финансовата рамка по нещо полезно за своето населено място. 

„Пожелавам на Общинския съвет и на кмета на общината да изпълним много повече неща отколкото това, което сме фиксирали в бюджета“, завърши оптимистично Христодулова.

„Днес гледаме най-важната сесия за годината – тази за бюджета“. С тези думи председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова откри заседанието на местния парламент.

В отговор на въпрос на общинския съветник проф. Росен Димов за децентрализацията на общините, Димитър Иванов коментира, че няма промяна на национално ниво.

„В продължение на 10 години, откак съм начело на общината, съм поставял многократно въпроса за децентрализацията пред Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ). Нито е редно, нито е честно община „Марица“ да внася между 200 и 300 милиона в държавната хазна, а да получава, както е за тази година - само 1 милион лева капиталови разходи. Това означава, че процентът, който ни се връща обратно е под 1. За съжаление тази децентрализация се залага в предизборната кампания на политическите партии и си остава там след изборите. Засега общинското ръководство няма информация за повишаване на процента, но оставаме с надеждата това да се промени“, отбеляза кметът на община „Марица“.

Той  изказа признателност на общинската администрация за всичко постигнато дотук.

„Благодаря на служителите от администрацията – всичко което сме осъществили в годините нямаше да се случи без техния професионализъм и усилен труд. Въпреки пандемията, сме били изключително точни и коректни и не сме забавили нито един документ. Само за миналата година администрацията е издала над 460 решения за строеж, което е огромен обем работа. Смятам, че всеки доказал се експерт трябва да получи възможно най-висока заплата. Именно затова на среща във Финансовото министерство ще лобирам за дофинансиране в тази посока, за да имат общинските служители заслужени възнаграждения“, изтъкна Димитър Иванов и благодари на всяко едно правителство, което през годините досега е помагало на община „Марица“.

Той припомни част от успешните проекти, осъществени през последните години. 

„Благодарение на общинските съветници, кметовете на населени места и администрацията сме финансирали изграждането и реновирането на детски градини, училища, здравни служби, кметства, читалища, стадиони, пречиствателни станции, спортни зали, детски площадки, както и ремонт на улици. Приоритетите ми по време на управлението, винаги са се подреждали според желанията и предпочитанията на хората. Надявам се да реализираме всичко, което сме заложили в настоящия бюджет и да решим значими за жителите на общината проблеми“, заключи кметът на община „Марица“. 

След приемането на финансовия план той благодари на общинските съветници за подкрепата. 

„Благодаря на всички за подкрепата и доверието. Гласувахме реален бюджет, с който се надявам да подобрим качеството на живота на жителите, както и да подпомогнем бизнеса, за да живеем в по-добър свят и по-красива община. Бюджетът е добре балансиран  и съобразен с нуждите на всяко населено място, както и със средствата, с които разполагаме. Всичко, което сме успели да постигнем през тези 10 години, е било в името на по-добрия жизнен стандарт на населението“, посочи Димитър Иванов.

Той отправи молба към общинските съветници и кметовете на населени места да го сигнализират, ако забележат нередности при разходването на бюджета и завърши с пожелание за здраве и благоденствие към всички.

„Честит бюджет на община Марица за 2022 г.“, поздрави и председателят на Общинския съвет Гергана Трендафилова, а думите й бяха посрещнати с бурни ръкопляскания.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?