Следвайте ни

Правят първата зарядна станция за коли на водород край Пловдив

viber icon

Една от първите станции в страната за зареждане на автомобили на водород може да бъде изградена във Войводиново. Инвестиционното намерение е на фирма „ИД Индъстри“ ЕООД. На терен от близо 6 дка в местността Полук Тарла дружеството възнамерява да инсталира 4 броя за зареждане с гориво водород на тежкотоварни превозни и работни средства, автобуси и др. и 10 колонки за зареждане с електричество на електромобили. Ще има също така обслужващи сгради - офис, заведение за хранене, магазин, санитарнобитови помещения за шофьорите и бунгала за нощуване. 

Водородното гориво ще се произвежда на място в генератори на водород, използващи процес на електролиза на вода с електричество, подадено от екологичен източник - фотоволтаична централа с мощност 75kW. Това става ясно от подадената документация в РИОСВ. Инвестиционното намерение все още е на етап изработването на ПУП и промяна на предназначението на терена, върху който в бъдеще ще се реализира инвестицията. От имота ще се образуват два УПИ, единият с отреждане за „Обществено обслужващи и складови дейности”, а другият - за „Техническа инфраструктура“. 

До края на 2020 г. в България трябва да бъдат изградени първите станции за зареждане на автомобили с водород, а до 2030 г. броят им може да достигне до 50, предвижда проектонаредба, разработена от експерти на пет министерства.

Водородното гориво е сред алтернативите варианти с потенциал за дългосрочно заместване на нефта. Според оптимистичната прогноза на Индустриален клъстер електромобили за разгръщането на зарядна инфраструктура на водород, с оглед навлизане на превозни средства с водородно задвижване в България, до 2020 г. в страната ни ще бъдат изградени 4 зарядни станции, 10 - до 2025 г., и 50 до 2030 г. В по-песимистичен сценарий е прогнозата на Института по електрохимия и енергийни системи към Българска академия на науките. Тя сочи, че след 2020 г. в страната ни ще има поне една функционираща зарядна станция и една в процес на изграждане, а до 2030 г. ще са изградени четири зарядни станции.

В края на 2018 г. в Европа има 172 водородни станции, сочи Международната агенция по енергетика. Германия е най-развитият пазар с 69 станции, следван от 23 във Франция, 20 във Великобритания, 10 в Дания и няколко в Испания, Австрия, Швейцария, Швеция, Италия, Белгия, Холандия, Финландия, Латвия и Чехия. Но това съвсем не е достатъчно, за да се насладите на возене без безпокойство къде ще заредите резервоара.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

123

123

03.11.2020 | 13:28

Преди време Българин беше направил автомобил който да се движи с вода но за кратко и после нищо не се чу за майстора...

Отговори
0 1
Е  това

Е това

03.11.2020 | 08:52

Се казва хубава новина. Това е голям напредък.Ток от слънцето, гориво от водата. Водорода при изгарянето заедно с кислорода отново се превръща на вода. Та това е божествено.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай