Следвайте ни

Панайотов: Инфраструктурата за F-16 на "Граф Игнатиево" дадена на фирми без ясни критерии

viber icon

"Фирми за извършване на дейности по инфраструктурата на "Граф Игнатиево" за F-16 са били селектирани без ясни критерии". Това заяви на брифинг в четвъртък служебният военен министър Георги Панайотов.

„Намерихме докладни записки, които съдържат текст: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви предложим да сключите договор с нея"... Без причини и аргументи. Не можахме да разберем защо стойностите на проектите са точно такива“, твърди министърът. 

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите.Според план-графика за изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това обаче се случвало само по три от контрактите, а останалите били на идеен проект, каза още Панайотов.

По думите му "някой е решил, че разходите по "Граф Игнатиево" ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани преговори". "Извършваме действия по намирането на 53 млн. лв. за изграждане на авиобаза "Граф Игнатиево". Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца", заяви още министърът.Той заяви още, че обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв., а в „Чешнегирово“ - 220 лв.

Панайотов съобщи още, че военното ведомство разполага с над 1000 имота с отпаднала необходимост. Няма визия за стопанисването и управлението им. Годишните разходи за тях били 23 млн. лв.Военният министър даде информация и за други нарушения. Извършено било авансово разплащане за обществени поръчки по всички договори на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". 

95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

каскети и каски

каскети и каски

08.07.2021 | 13:37

Мафията на ГЕРБ и Патриотите платиха над 3,2 милиарда народни пари на американците за самолети, които ще получим след години! Същите самолети, другите страни купуват 2 до 3 пъти по-евтино! Дори новите Ф35 не струват 180 милиона долара! Кой ще отговаря за това престъпление?

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?