49

Откриха нови класни стаи и център за природни науки в училището в с. Граф Игнатиево

Кметът Димитър Иванов отбеляза 100 обекта построени по време на управлението си

Навръх големия християнски празник Благовещение, в който се навършват 34 години от създаването на община „Марица“, заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, депутатът от Пловдив област Росен Костурков и началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова прерязаха лентите на новопостроените два обекта - 3 нови класни стаи и център за природни науки „Криле“ в двора на ОУ „Граф Н. Игнатиев“.

Преди събитието бяха отслужени молебен и водосвет в храм „Свето Възнесение Господне“ в селото за здравето и благоденствието на всички жители на община „Марица“.

Отец Димитър честити празника на жителите и се обърна с персонална благодарност към кмета на община „Марица“ Димитър Иванов и неговия екип.

„Много добре си спомням, когато направихме първата копка в училището – всичко това се случи  благодарение на Вас, на Вашата сплотеност, на Вашия управленчески екип – на хора, които са кадърни и си вършат работата. Както така работите – без много шум, с дипломация и с настойчивост, така и занапред да продължите и да пребъдете“, пожела свещеникът на Димитър Иванов и общинската администрация. 

Заместник-министър Гайдарова се извини, че ще наруши протокола и се обърна към учениците от  ОУ „Граф Н. Игнатиев с въпросите вярно ли е, че учат в най-хубавото училище, с най-добрите учители и директор. Естествено отговорът на децата бе дружно „Да“.

„Всичко, което правим заедно има смисъл и си струва, когато е за нашите деца – за тяхното по-добро бъдеще в България. Безспорно политиките на Министерство на образованието и науката в последните години следват този устойчив процес – във всяко българско училище да се създават все по-добри условия за обучение, а учителите – да бъдат все по-добре квалифицирани и да получават необходимата подкрепа, така че да съумяват да мотивират децата – новото поколение, с нови очаквания към всички нас. Пожелавам Ви от сърце да сте здрави! Нека има мир в сърцата и мир по света!“, подчерта заместник-министър Гайдарова.

Кметът Димитър Иванов честити тройния празник на жителите на с. Граф Игнатиево.

„За с. Граф Игнатиево днес е троен празник, в който честваме Благовещение, 34 години от идването на благата вест за създаването на община „Марица“ и реализацията на 2 нови обекта – център за природни науки и класни стаи, от които и децата, и учителите имаха огромна необходимост“, отбеляза кметът на община „Марица“.

Той си припомни извървения път от реконструкцията на училището преди години до изграждането на новите придобивки.

„Всичко, което строим и продължаваме да надграждаме е в името на нашите деца, както и за да съхраним целостта и единението на община „Марица“. Аз се връщам преди няколко години, когато реновирахме сградата на училището и дадохме обещание, че ако се налага ще построим и ново училище – мисля, че почти сме изпълнили обещанието си. 10% от финансирането на този значим проект идва от бюджета на община „Марица“, посочи Димитър Иванов.

Той изтъкна, че всичко постигнато досега е благодарение на съвместните усилия на представителите на властите и институциите.

„В днешния ден отново показахме, че винаги успяваме, когато сме заедно. Когато местната  и държавна власт вървят ръка за ръка, постигат целите си. Община „Марица“ прави всичко по силите си, за да подобри живота на децата и жителите си. Благодаря за подкрепата на Министерство на образованието и науката, на екипа на директора на ОУ „Граф Н. Игнатиев“ г-жа Даниела Петкова – за контрола и помощта по време на строителството, както и на строителната фирма - за уникалното и бързо изпълнение. На днешния значим християнски празник желая здраве и късмет на всички, нека да сме по-единни и добри един към друг“, обърна се кметът на община „Марица“ към присъстващите.

Той се похвали, че с новопостроените класни стаи и център за природни науки, обектите, изградени по време на управлението му, стават точно 100.

Началникът на РУО Пловдив Антоанета Пакова изрази задоволството си от новите придобивки.

„Вълнуващо е да бъда сред Вас точно в този ден, да виждам резултатите от вдъхновението, от Вашата работа във връзка с изграждането на тази база, на кабинетите, на центъра, които ще ви помогнат да усъвършенствате Вашите умения, както и да давате креативни и иновативни насоки на Вашите ученици, затова да бъдат те по-добри и образовани“, отбеляза Пакова.

Директорът на ОУ „Граф Н. Игнатиев“ Даниела Петкова благодари на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов, на МОН и на РУО Пловдив за оказаната подкрепа при реализацията на проектите.

„Благодарна съм, затова че училището ни се намира на територията на община „Марица“ – общината, в която образованието и децата са най-важният приоритет. Така че г-н Иванов, искам да благодаря на Вас и на чудесния Ви екип за всичко, което правите за нас. Изборът на името на новия център „Криле“ не е случаен – това е абревиатура на думите „креативност“, „решителност“, „изследване“, „любопитство“ и „емоция“ – те ще характеризират душевните преживявания на нашите ученици. Това е едно добро начало за изучаване на науките и технологиите в учебна среда, в която децата ще могат да експериментират, да проучват и да търсят решения на реални житейски проблеми. Метафорично казано, целта ни е да им дадем криле, за да полетят и развивайки уменията на 21-ви век, да се подготвят за професиите на бъдещето. Благодаря искрено на община „Марица“ и на г-н Димитър Иванов за подкрепата във всеки един момент, в който сме имали нужда“, посочи Даниела Петкова. Тя изказа признателност и за съдействието на РУО Пловдив, както и на Министерството на образованието и науката - за дадената възможност училището да мине на нов, по-висок етап.

Проектът е на стойност 440 600 лв. и е финансиран от Министерство на образованието по програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020-2022 г. 

Специален гост на церемонията бе заместник-командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ полк. Методи Орлов. Присъстваха зам.-кметове на община „Марица“, кметове на населени места, общински съветници, представители на администрацията, жители, ученици, родители и гости на селото.

Събитието завърши с прекрасна песен - послание за вяра, любов и надежда и бели гълъби - символи на мира, които полетяха в небето.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?