46

Официално започна изграждането на нов футболен терен в село Труд

Официално започна изграждането на нов футболен терен в село Труд. На стадиона в селото за момента малчуганите могат да тренират на един терен с естествена трева и заради това сегашният план се състои в това новото игрище да бъде с изкуствена настилка, която е значително по-издръжлива и лесна за поддръжка. Официален старт на ремонтните дейности днес в село Труд даде кметът на Община "Марица" Димитър Иванов, който вече 12 години се грижи за развитието на региона.  

"Искам на първо място да благодаря на Борислав Михайлов, на целия му екип и на Огнян Златев - председател на ЗС на БФС - Пловдив за помощта и подкрепата да изградим още нещо, за да помогнем на младите хора. В мой разговор с господин Михайлов споменах, че когато станах кмет преди 12 години, имаше само шест футболни отбора и един детски в Маноле. Към настоящия момент вече имаме 16 футболни клуба на територията на общината и 5-6 детски.", сподели г-н Иванов.

Оказва се обаче, че футболът започва да се разпространява и все повече да заинтригува млади девойки. "Голяма част от момичетата ни също се включват и дори са гордост за нас. Те участват и в националните ни отбори.", допълни Иванов.

Същите наблюдения има и Огнян Златков - председател на ЗС на БФС - Пловдив.

"На много отбори им е трудно да подкрепят жените, защото женският футбол не е толкова комерсиален. Тъй като все още сме консервативни в това отношение като страна, ние също инвестираме повече в мъжки футбол. Но все пак въпреки всичко, вървим с огромни крачки в тази насока в сравнение с преди 5 или 10 години. Бройката на момичетата, които искат да се занимават с футбол се увеличава без значение от възрастта. Нашият регион е един от центровете, които развиват много сериозно женски и девически футбол.", коментира Златков.

Димитър Иванов разказа още малко за разговора си с Борислав Михайлов и как е успял да се пребори за още един терен за децата.

"Когато казах на господин Михайлов как се развиваме, той ми поръча да му осигуря терен. Идеята беше да помогнем на децата. Искаме от компютрите и телефоните да ги върнем към спорта. Защото именно спортът възпитава в хората дисциплина, сила и стремеж да се развиват по-нататък в живота си. Отново искам да изкажа голяма благодарност, че предложи и предпочете Община "Марица" и  ще реализираме едно ново бижу за децата. От тях остава да спортуват, да се радват на живота, да изпитват удоволствие от играта.", заяви Иванов.

Повече за самия проект, по който се строи разказа Огнян Златков. Той също похвали базата и стадиона в село Труд за безупречния им вид.

"​Проектът е съвместен между БФС и Община "Марица". По подобен тип проект игрища са изградени и на територията на град Карлово. Тревата е най-високо качество - холандска, 55 мм, като производителят дава за нея 8 години гаранция. Идеята наистина е да подтикнем младите хора да спортуват. При това го правим не само за жителите на селото, а за хората на територията на цялата община и околията. Освен това забелязах, че както теренът, така и базата в село Труд са страхотни и изключително поддържани. В цялата страна се правят още девет такива терена в момента. Всичко се осъществява по програмата на ФИФА - "Хеттрик", като до този момент са изградени близо 25 терена с най-различни размери в цялата страна. Средата или края на октомври тази година планираме да бъде завършен и ще бъде пуснат в експлоатация.", сподели Златков.

"За момента в сравнение с останалите големи общини, Община "Марица" отделя най-много субсидии за аматьорски футбол. Отделно от това всяка година се оправят по една или две съблекални. Закупуват се уреди, поливни системи, осветление. Все пак така се поддържа базата.", сподели още наблюденията си Златков. ​

На събитието днес присъстваше и управителят на футболния клуб в селото - Георги Славов. Той разкри какви са бъдещите планове на клуба, след като проектът бъде изцяло завършен.

"В Община "Марица", Скутаре вече имаме втори готов терен, на който само след два дни ще проведем един мащабен турнир по футбол за деца с 240 участника. Най-големите отбори в България са потвърдили участие. Планираме тепърва да организираме много мероприятия и турнири, може би дори всеки месец, като по този начин ще се опитаме да привлечем и повече хора насам - не само деца, а и родители. Така се създава една общност, която се подкрепя и всеки търси с какво да помогне.", коментира Славов.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?