Следвайте ни

Община „Марица“ предаде 52 тона излезли от употреба гуми на циментовия завод „Холсим“

viber icon

Община „Марица“ събра 52 тона излезли от употреба автомобилни гуми и ги предаде за оползотворявяне на циментовия завод „Холсим“ в с. Бели Извор, съобщи кметът Димитър Иванов.

Една част от тях са донесени от жителите, а останалите са събрани от служители на общината в землищата на населените места.

От години ръководството на селищната система се бори с безразборното изхвърляне на непотребни автомобилни гуми, което носи голям екологични риск. Освен това те са леснозапалими, а изгарянето им от недобросъвестни граждани води до отделяне на токсични съединения, които не се разграждат бързо, пренасят се лесно по въздуха на големи разстояния и причиняват увреждания на природата и хората. 

Кметът Димитър Иванов призова жителите на община „Марица“ да  бъдат отговорни и да пазят околната среда.

„Излезлите от употреба гуми са източник на сериозно замърсяване. Апелирам към жителите на община „Марица“ да сигнализират за всеки нарушител, който изхвърли гуми или друг отпадък на неразрешено за целта място, за да му бъде наложена съответната санкция“, подчерта градоначалникът.

Община „Марица“ е първата в Пловдивска област, която предава излезли от употреба гуми за оползотворяване на циментовия завод „Холсим“. Акцията бе проведена в партньорство с „ДЖИОСАЙКЪЛ БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и „КЕМСТИЙЛ“ ЕООД, на които община „Марица“ благодари за изключителната точност и професионализъм.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ЯЯяя

ЯЯяя

09.07.2021 | 18:23

Holcim също изгаря гумите като гориво за пещите. Каква е разликата с тези които ги палят вкъщи? Освен това Holcim платил ли е на общината за горивото или общината е платила на Holcim за обезвреждането? Защото всяко телодвижение се заплаща. Ето например парата която е отпадък при производството на електроенергия ни я продават за отопление на гражданите. С печалба въпреки ,че е технологичен отпадък. Не се заяждам. Просто в статията не е обяснено.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?