Следвайте ни

Нямате кадри, защото не давате заплати

Зад граница за 6 месеца се вадят колкото тук за 2 години, казват работещи в чужбина

viber icon

Нямате кадри, защото не давате заплати. Увеличете  възнагражденията, работната ръка сама ще дойде. Такова е мнението на повечето от читателите под статията „Бизнесът  тръгна по домовете да търси работна ръка“  във фесбук страницата на haskovo.marica.bg. Тя предизвика истинска полемика в мрежата.

С 500-600 лв. заплати, няма как да намерят качествени кадри, пише читател. Според Татяна Иванова, „има работна ръка....но с тези трошици, който подават рабатодателите,  няма как да стане“. Според Милена дори да дават 800 лв., осигуровките са на минимална заплата.

„Трябва му още малко време на бизнеса да осъзнае, че евтин труд в България все по-трудно се намира. След 30 години ангария, няма как изведнъж да променят играта, първо читавите ще изсмучат качествените хора и чак тогава робовладелците ще се усетят“, пише Стоян Стоянов. Младен заявява, че няма как да се върне в България, при положение че в завод в Германия взема 2 600 евро.  Каква работна ръка търсят,като младите и работоспособни хора бягат в Европа.Останаха само тези в пенсионна възраст и онези, които не се хващат да работят, казва Петко Костадинов.

Дивият, криворазбран капитализъм, който се вихреше дълги години след  1989 г, нанесе големи щети върху работната сила в страната. Съкращенията, неплащането на заплати, липсата на осигуровки, неплатеният извънреден труд и др. нередности, каквито все още съществуват в редица предприятия, прогониха хората в чужбина.

Днес фирмите,които работят нормално, осигурявайки все по- добри условия и носейки социална отговорност, старадат от недостиг на  работна ръка, включително тези в региона. Изнесените трудови борси, които организират Бюрата по труда, не дават резултати и представители на различни фирми се принудиха буквално да обикалят села и паланки в търсене на хора, които искат да работят. Но тях ги няма.

Наред с перманетнтия недостиг на шлосери, монажници, шивачи и машинни оператори, около 300 работници ще търси турска фирма за автостъкла, поне 100- на души ще наеме друга в новооформилата се бизнес зона край Димитровград.  Повечето от работодателите, които  са пуснали обяви в специализираните сайтове и Бюрата по труда , не са обявили размер на възнагражденията. Наша проверка  показа, че те се движат около 600- 700 лв. Някои обещават стартовата заплата от 600 лв., която  още в следващите 3 месеца да достигне 900 лв. Това обаче е едва около 450 евро. В чужбина нашенци вадят за половин година поне толкова- колкото биха получили тук за 2 години.

Според НСИ средната работна заплата в хасковска област е около 800 лв. при средна за страната от  1125 лв. Като се имат предвид заплатите по високите етажи в предприятията, в енергийните компании и администрацията, ще се окаже, че повечето хора работят за около 600 лв. Как се купуват с тази заплата учебници за 140 лв., гласи съвсем на място актуален пост във Фейсбук. Ясно е че подобно положение гони родителите зад граница.

Бизнесът трябва да има предвид и ниската безработица в областта, тя е едва около 7 на сто. Безработни са предимно хора без образование, умения и трудови навици,  за които единственият шанс са програмите за заетост на държавата. За бизнеса избор действително няма./Марица

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?