Следвайте ни

Няма работници за над 300 свободни места 

viber icon

Страната ни губи инвеститори заради липсата на работна ръка. Именно недостигът на кадри ще се окаже причина Фолксваген да избере Турция (виж прикачената новина). От липса на хора страдат заводите, които отвориха врати в региона преди повече от 2 г. и са истинска гордост за местната власт, тъй като са дългочакани реални инвеститори. Само че откакто работят  в тях има огромно текучество. Все още значителна част от работната ръка в „Язаки“ например, е от други региони на страната и дори от чужбина, което е свързано с огромни разходи за фирмата по транспрот и настаняване. 

Над 100 са  позициите за монтажници на произвоствени линии и монтажници на кабели, обявени в Бюрата по труда в региона. Въпреки че е необходимо едва основно или средно образование, местата са вакантни повече от година и се оказва невъзможно да бъдат заети. Не помагат нито бонусите, нито осигуреният безплатен траснпорт и други екстри.

Не само новите за местната икономика  производствата, като тези за кабели и стъкла за автомобили, изпитват перманентен недостиг на работници. Така е в традиционните като шивашките предприятия и останалите от леката промишленост. Търсят се  десетки 300  сладкари, шивачи, оператори на машини и др. Актуалните свободни позиции, обявени само в хасковското бюро по труда са над  300. 

Причината за липсата на работници са ниските заплати, които гонят хората в чужбита и в по- големите градове. На практика в производствата в региона няма заплати над  800- 1000 лв. Машинен оператор в Германия обаче получава минимум 1 600 евро, казват запознати. Така регионът, а и страната, вече няма как да са привлекателни за чужди работодатели заради ниските разходи за труд, тъй като няма кой да им работи.  

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?