49
Следвайте ни

Недоволство зрее във Войводиново заради пепел от ТЕЦ-овете

viber icon

Недоволство зрее в село Войводиново срещу инвестиционното намерение, което предвижда пепел от топлоелектрическите централи да се ползва като пълнител за забъркването на бетонови смеси. За целта материалът ще се съхранява в силоз на бетонов център във Войводиново в местност "Баш пара",  става ясно от инвестиционното намерение на  "Златна Панега Цимент" АД до РИОСВ-Пловдив. 

Новината разбуни духовете в селото. От няколко дни в социалните мрежи вече се коментира разгорещено какви щети и дискомфорт може това да причини на местните жители. Те смятат да организират подписка срещу инвестиционното намерение, тъй като се опасяват от прах и замърсяване на въздуха. Някои от жителите коментират, че мястото се намира прекалено близо до  производствен цех и до земеделски земи, които също може да пострадат.  

Междувременно в подадените документи до РИОСВ-Пловдив инвеститорът обяснява, че използването на пепелите в бетоновото производство е добра практика и допринася, както за запазването на невъзобновяемите ресурси, така и за запазването на ландшафта и биоразнообразието на терените предназначени за депонирането им.

На площадката на бетоновия възел има три броя метални силози, с капацитет по 80 тона всеки, пригодени за съхранение на цимент. Планира се единият от тях да се използва за съхранение на пепели. Силозите са снабдени с ръкавни филтри за улавяне на праха.

"Използването на пепелите няма да доведе до значим риск за водната среда, токсично въздействие върху хората, екотоксичен ефект за водните екосистеми и сухоземните екосистеми", се казва още в инвестиционното намерение. 

Не така обаче мислят част от жителите на Воводиново, което се вижда от разгорещените коментари в социалната мрежа. Там дори се появиха закани за протести и блокади. 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?