44

Назад към природата! Пловдивчани масово се изнасят на село

След пандемията от Covid-19 и новите възможности на хоум офиса много хора предпочитат да живеят извън града

От години много пловдивчани живеят в селата, разположени в подножието на Родопите, но нямат регистрация там. Ситуацията се промени по време на пандемията от ковид, след като на входовете и изходите в областните градове поставиха КПП, а преминаването през тях ставаше с удостоверения за местожителство. Така много от хората, които имат къщи в тези села, смениха адресната си регистрация.

 

Българинът масово се спасяваше от коронавируса на село. Първата вълна на преселници от градовете към села и вилни зони беше по време на извънредното положение през пролетта на 2020 г., когато бяха въведени КПП. Тогава хиляди си смениха адресните регистрации, за да могат безпрепятствено да си ходят в селските домове или вили. Някои останаха там цяло лято и се завърнаха чак през септември заради началото на учебната година. Над 3000 души се регистрираха само за месец в селата от Родопската яка край Пловдив по време на извънредното положение и КПП преди 2 години. Мнозина от областния център, които притежават вили по селата, прехвърлиха там своите адресни регистрации.

На село освен за местното училище и забавачка вече мислят и за обществени места за спорт

 

Най-много регистрации тогава имаха селата Марково и Белащица, които са привлекателни за живеене заради спокойствието и чистия въздух.

След тях веднага се нареди село Първенец, а с по 200 нови жители се оказаха селата Браниполе и Брестовица. По около стотина нови жители имаше в другите села от община "Родопи".

Какво се случва днес, две години след първото затваряне заради пандемията и преоткриването на новите възможности за дистанционна работа от хоум офиса?

"Няма ден, в който някой да не дойде в кметството и да не пита дали има къща, която да се продава, или терен, за да построи свой дом в Браниполе. Обяснявам си го с пандемията, както и с факта, че градът вече стана пренаселен и шумен", коментира пред "Марица" Даниела Стоилова, кмет на Браниполе. От началото на тази година досега 72-ма души са си направили настоящ адрес в селото, което управлява, а други 30 са се пренесли с постоянен адрес в Браниполе.

Според Стоилова страхът от нова пандемия накарала хората да търсят къщи с дворчета в близост с Пловдив. Много от живеещите в апартаменти осъзнаха, че е друго да можеш да излезеш навън при едно извънредно положение. "Ние в селото не разбрахме почти нищо от пандемията, защото можехме да излизаме на двора, а това действа по-различно на психиката. Чувстваш се по-свободен", размишлява Стоилова. Интересът към селото <210> обаче не спира и сега. Всеки ден пристигали хора в кметството и питали за имот, който могат да купят и заживеят в него, или пък да купят терен за строителство. 

Заради бума Браниполе и съседното село Белащица вече са се слели. Само една улица ги дели. Това неминуемо доведе и до нуждата от разширяване базата на местната детска градина. В селото вече се строи чисто нова забавачка на мястото на старата "Синчец". Тя ще е за 150 деца и идеята е да обслужва трите села - Браниполе, Белащица и Брестник. Строежът върви в срок и в селото се надяват скоро да открият новата сграда. 

В Браниполе си направиха велоалея и от селото до цеховете работещите могат да стигнат бързо и лесно с колело

 

Забавачката ще е на два етажа, ще разполага с красив зелен двор, с модерни и просторни зали за игри, празненства и обучение.

Според Стоилова "нивото на обучение и оборудване на детските градини и училищата в нашето село е на едно и също ниво с града. Споделям го като родител. Дори майките тук са по-спокойни откъм сигурността на децата си. Същото мога да твърдя и за подготовката им, тъй като в клас са 13 деца и учителят може да обърне внимание на всяко едно дете, а не като в града с огромни класове", разказва кметицата на Браниполе.

Това бързо осъзнали и родителите, затова много от тях, които записали децата си в големия град, скоро ги върнали в училището на село. "Те осъзнаха, че няма смисъл да чакаш в задръстване, да будиш детето си час по-рано, при положение че нивото на образование и подготовка при нас не отстъпва по нищо от тази в града", обяснява Стоилова. Тази година за първи път от години наред в Браниполе ще имаме две паралелки първи клас. 

 

Къща с барбекю на 20 км от центъра вместо двустаен в града

Проверка на "Марица" показа, че заедно с цените на апартаментите в Пловдив растат и къщите извън града. След консултации с брокери и проверка в няколко от най-големите сайтове за недвижими имоти "Марица" установи, че най-евтиният двустаен  апартамент под тепетата струва 80 хил. лева. Срещу същата сума бъдещият собственик може да вземе и над 80 квадрата, но на последния етаж в "Изгрев", в несаниран, панелен блок. Разходите по жилището обаче ще набъбнат с поне още 20 бона, тъй като апартаментът има нужда от ремонт на две от стаите, както и на банята и тоалетната. 

Срещу подобна сума около 100 хил. лева е невъзможно да намерим къща в някое от най-близките села, но брокери ни предлагат имот в село Моминско, на около 25 км от Пловдив. За 95 хил. лева там се продава двуетажна къща с РЗП от 110 квадрата и прилежащ двор от близо половин декар в сходно състояние на апартамента в "Изгрев". 

На цената на тристаен апартамент в някой от новите квартали на Пловдив може да купим къща в отлично състояние с двор и барбекю, като тази в Куртово Конаре

Според данните от системата на платформата imot.bg, най-търсеното и предлагано жилище в Пловдви е тристаен апартамент с площ от около 80-90 квадрата, в кооперация, строена в последните 10 години, предимно в районите "Западен" или "Южен". Подобни (вече построени жилища) се търгуват в широкия спектър, но средната цена е около 200 хил. лева. На клиент с подобен бюджет брокерите биха предложили двуетажна къща в чисто нов затворен комплекс до село Костиево с РЗП от 105 кв. метра. Ако пък клиентът не държи да бъде първи собственик, то в Куртово Конаре в момента се продава цяла палат от близо 200 квадрата, с голям двор и изграден навес с барбекю. 

 

Край Марково

Изкореняват лозя, за да строят къщи

Едно от най-предпочитаните села за живот край Пловдив си остава Марково. Само на 5 км от големия град с бърз и лесен достъп то се превърна в едно от най-предпочитаните за живот не само по време на Covid-19 пандемията, но и след това. Показател за това е броят на разрешителните за строеж, издадени през последните четири години. През 2019 година те са 136, през 2020 г. 197 броя, през 2021 - 194, а само до юли тази година те са 144. За последните две години в селото, прочуло се като Пловдивския Бевърли Хилс заради големите и скъпи къщи във вилната зона, има 1350 нови жители, но реално живеещите в селото и вилната зона са поне 5000 души. 

Марково е все по-желано място за живот. С доброволчески акции, в които активно участва и кметицата Десислава Терзиева, местните разкрасяват селото си

 

През последните години Марково се разширява на изток и на запад. Селото има една вилна зона, но вече се оформят два нови квартала. На изток към Белащица започва строителството на пет нови жилищни комплекса, като за единия строителното разрешение е издадено за изграждането на 80 къщи. 

Засилено строителство кипи и по пътя Марково-Първенец. Лозята там се изкореняват, за да се продават терени за застрояване. Това става след смяна на статута на земята.   

Постоянно идват хора и питат за имоти и възможност да заживеят в селото. Обяснявам си го с няколко неща - близостта с Пловдив и бързия достъп до града, както и с чистия въздух и спокойствието на малкото населено място, коментира кметицата на Марково Десислава Терзиева. И допълва, че пандемията от ковид също оказала влияние. 

"Хората видяха, че единственият начин да се движиш спокойно, е собственият ти двор", смята Терзиева. 

Бумът от желаещи да се пренесат и заживеят в къща на село доведе и до недостига на места в детските градини. В Марково спешно се търси вариант за приемането на 16 деца в яслена група. Тъй като наличната база не стига, се предвижда изграждането на пристройка, в която децата да бъдат приети и добре обгрижени. 

В местното основно училище "Св. св. Кирил и Методий" пък за първи път тази година ще има два първи класа.

Автори: Станимир Кронев, Гергана Василева

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
dimitar

dimitar

21.08.2022 | 20:40

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

20.08.2022 | 16:47

някога имахме ДЪРЖАВА след1989 ГОДИНА ДИВ капитализъм мутри мафия а ИВАН КОСТОВсъсипа и унищожи БГ ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯ

Отговори
6 1
Пловдив

Пловдив

20.08.2022 | 14:56

А л....та им текат по улиците ,всеки строеж е в нарушение на закона освен в чертите на селото

Отговори
14 0
Мильо

Мильо

20.08.2022 | 13:47

"пловдивчани" се върнаха по родните си места!

Отговори
13 3
К.И

К.И

20.08.2022 | 13:47

А една статия за пренаселването в Беломорски, Остромила, Гуджаците и Коматево няма ли да направите. От Пловдив бягат на село, а от провинцията в Пловдив.

Отговори
17 1
Генчо

Генчо

20.08.2022 | 12:34

А така - придържайте се към селата написани в статията и да не сте припарили другаде, че пишман селяните само развалят хубавите ни села.

Отговори
15 2
Deutsch

Deutsch

20.08.2022 | 12:55

Що бе? Чух, че щяли да си отглеждат агнета, пилци и да садят зеленчук. Затова гледат Фермата и играят разни електронни игри за да се подготвят :-)

Отговори
13 0

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?