Следвайте ни

НА ЖИВО В Труд ликуват: Затварят биоцентралата, докато не спре вонята

viber icon

Затваряне на биоцентралата в Труд, но временно до отстраняването на откритите нередности.

Това се очаква да обявят тази вечер областният управител Дани Каназирева и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, които в момента представят на място резултатите от направените проверки и предприетите мерки.

До развръзката се стигна след продължаващите пет година протести на жителите на пловдивското село, които се оплакват от системно обгазяване и лоши миризми, които изпуска предприятието.

През годините са подавани са десетки сигнали, още толкова проверки са извършвани, но безрезултатно. Повечето проверки на РИОСВ заключваха, че неприятните миризми в селото са от района на р. Пясъчник и са в резултат от отглеждане на овце. Проверка на областният управител Дани Каназирева обаче установи, че истината далеч не е такава.

Още по време на днешния брифинг в областната управа министър Ангелов обяви, че ще настоява за временно затваряне на завода. Той е изпратил писмо до екологичния министър Емил Димитров-Ревизоро, с което настоява да се извърши Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на централата.

"Всички български граждани трябва да се чувстват комфортно, да могат да си отворят прозорците и да дишат чист въздух, и властите да гарантират това тяхно право", подчерта здравният министър. Според него в предприятието липсват съоръжения, които да гарантират липсата на изпускане на миризми. 

Здравният министър гарантира, че той и правителството ще направят всичко възможно институциите да си свършат работата в срок и проблемът да бъде разрешен. Областният управител ще съобщи радостната новина на жителите тази вечери ще им разясни стъпките, които предприема изпълнителната власт.

През последните седмици Дани Каназирева е инициирала пет проверки на централата и е внесла в здравното министерство доклад с обобщение на жалбите и проблемите. Инспекциите са констатирали редица нарушения, сред които агресивна миризма, идваща от преработката на птича тор. Ваната, в която се съхранявали отпадъците и големия бункер, в който се събира боклука на предприятието били открити. Проверка установила още, че камионите не се мият след разтоварването на био отпадъците, което допълнително създава миризми. Освен това отпадните води не били заустени, което означава, че вероятно и водата в района е замърсена.

 „И още нещо нека да бъде ясно, за да не бъдем обвинени в това: не спираме никакви бизнеси. Министерството на здравеопазването, правителството трябва да гарантират добро качество на живот на всеки един български гражданин. Министър-председателят Бойко Борисов е запознат с този въпрос и ще окажем пълното съдействие, необходимо от страна на правителството, всички институции да си свършат работата в срок и жителите на село Труд да бъдат спокойни“, беше категоричен здравният министър.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Да погледнем обективно

Да погледнем обективно

09.10.2020 | 10:59

Здравка Каназирева не каза някои много важни подробности: 1. Кой е този експертен екип, който е намерил нередностите - какви са специалистите в него и в каква област е тяхната експертиза? 2. Как е извършена експертната оценка - на място ли са ходили в централата, на база документи ли са изводите? 3. Доколко екипът е независим и как е избран, имало ли е други кандидати, препоръчан ли е от някого? 4. Колко е платено от областната администрация за изготвяне на експертизата? Вестник Марица, задайте тези въпроси на Здравка Каназирева! Иначе всичко изглежда като лов на вещици в светлината на предстоящите политически избори!

Отговори
1 0
Батко

Батко

09.10.2020 | 08:58

Трябва да се разследва защо досега не са спрени и защо предните РИОСВ са давали положителен ОВОС. Ама яко да ги разследват, в ареста до дупка разните там калинки и шуробаджанаци!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?