Следвайте ни

Модерни технологии спряха бедствие край Димитровград

Дронове и водни бариери устояха на скъсана дига на река Марица

viber icon

Скъсана дига на река Марица край Димитровград вдигна днес на крак екипите на пожарната в региона и съседна Турция. За  запознаване с обстановката над опасния район бе пратен дрон. Камерата му предаваше директно до мобилния център край мястото на инцидента и също така веднага препращаше данните към кризисния щаб в Хасково. За спиране на разлива аварийните екипи използваха нова технология. Тя е т.нар. водна бариера.

Това бе част от тренировъчния сценарии, с който приключи проектът по трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения  между България и Турция, съфинансиран от ЕС.

На демонстрацията присъства и 19-членен екип от водещите партньори в проекта от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации в Одрин.

Бюджетът е за 589 017.24 евро. 500 664.65 евро е от Евросъюза. 88 352.59 е национално съфинансиране.

От българската страна са усвоени 260 509.25 евро, от които 221 432.61 евро от ЕС и 39 076.39 евро национално съфинансиране.

По проекта ПБЗН в региона се сдоби със 100 мобилни бариери против наводнения, пикап за превоз и инсталирането им, 5 водолазни костюма и система за въздушно наблюдение. Окомплектовката включва микробус, 2 дрона и мини самолет.

Водните бариери са нова технология, разработена  от Полша. В момента общата дължина, с която разполагат огнеборците в областта е общо километър.. 
"10 метра от тази дига замества 700 чувала с пясък, коментираха от участниците в проекта.

Всеки сегмент от съоръжението е с дължина 10 метра и побира по 3000 литра вода. Вътрешността на дигата е от еластично полиетиленово фолио, а външният ръкав е от издръжлива промазана материя.
"Новото съоръжение пести много човешки труд, а също след приключването на наводнение няма нужда от обеззаразяване на площта за разлика при вдигането на чувалите с пясък", обясниха ползващиге го. 
С такива водни бариери са оборудвани пожарните в Унгария и скандинавските държави.

Подобно на днешното занятие ще има и в Одрин от 8 до 12 април. По същия проект турската спасителна служба там е получила средногабаритен камион за реагиране при бедствия и система за въздушно наблюдение. Те разполагат и с робот за наблюдение под вода, който ще може да изнася на повърхността тежести до 80 кг./Марица

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?