Следвайте ни

Министър Петкова за "Холсим": Животът и здравето на хората са над всичко

viber icon

Животът и здравето на хората са над всичко. Няма икономически интереси, които да са по-важни от това и ние сме го доказали със своята работа през годините. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод питане на депутатката от "Воля" Елена Пешева. То бе отправено по наболелия проблем с кариерата на "Холсим кариерни материали" над Белащица и поисканото от дружеството удължаване на концесията с нови 15 години. 

Петкова бе категорична, че държавата не е абдикирала от проблема и сега е моментът гражданите да бъдат активни и кажат своето мнение и аргументи, докато трае процедурата по ОВОС.  Тя заяви, че няма държавна институция, която не би се съобразила с подобни аргументи.

Повече от година и половина жителите на Белащица, Марково и Браниполе организират протести, затварят пътища и изпращат писма до различни институции с категоричната позиция, че не искат кариери над селата. Те обясняват, че дейността им крие риск за здравето и живота на местните заради запрашаването на въздуха, подложени са ежедневно на дискомфорт от взривните дейности, а тежките камиони разбиват пътищата в района.     

Въпросът с кариерата на "Холсим кариерни материали" стигна и до Парламента, след като депутатката от "Воля" Елена Пешева се срещна с местните и отправи питане до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Повод за това стана получено в края на октомври писмо от енергийния министър в кметството на Белащица, касаещо инвестиционното намерение на "Холсим кариерни материали". В него недвусмислено се посочвало, че поради наличието на геоложки запаси в находището и посочен от инвеститора средногодишен добив дори след този евентуално подновен договор от 15 г. ще остане неусвоено количество, което би могло да бъде обект на следващ договор в участък "Северен" на находище "Белащица Родопи".   

Освен това в писмото на министъра депутатката откри очевидно противоречие. Тя обяснява, че на една от страниците се посочва, че при извършването на преценка за законосъобразността от приемане на предложението се установява, че са спазени законовите изисквания и клаузите от концесионния договор. А на следващата се описва, че при извършена проверка на място през 2018 г. от Министерство на енергетиката е установен нарушен терен, който попада извън  границите на концесията.  

Министър Петкова обясни, че противоречие няма, както и няма нищо необичайно. Според Петкова Министерство на енергетиката изпълнява своите задължения по закон и когато има нарушения на разпоредбите за добива на подземни богатства и договора, то министерството изпълнява совите ангажименти. Съставен е акт за констатирано нарушение, издадено е наказателно постановление, но то не е влязло към настоящия момент в сила , тъй като подлежи на обжалване. "Така че ние в момента сме в съдебна фаза с концесионера по тази тема", каза Теменужка Петкова.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?