Следвайте ни

Мини ВЕЦ причина за мангана във водата на Брестовица?

viber icon

Водното огледало близо до село Кадиево, което е част от малка ВЕЦ, най-вероятно е променило водния поток на подводните води и е причина за открития манган над нормата в Брестовица. Това допусна главният инженер на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов. И допълни, че са информирали министерства и чакат техните становища. 

Междувременно експертите вече са обследвали района и са установили, че няма алтернативни водоизточници наоколо. Единственото решение на проблема е инсталиране на пречиствателно съоръжение. Изграждането му обаче ще отнеме не по-малко от 3 месеца, тъй като трябва да се обследва къде е най-разумно да се направи, каза  инж. Гълъбов. От ВиК търсят и бързи мерки за намаляване на мангана, като една от тях вече е приложена - сондажът с най-високо съдържание на елемента е спрян.  

До монтажа на пречиствателното съоръжение, водата от ВиК мрежата ще се ползва за битови нужди, а за питейни вече се обезпечава с  водоноски.

Междувременно в селото се притесняват най-вече за работата на детската градина и училището. В двете заведения в момента се обучават 200 деца.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов посети преди дни децата от забавачката и школото в село Брестовица. По време на визитата си той беше придружаван от своя заместник Владимир Маринов. Двамата бяха на място, за да инспектират работата по организацията и снабдяването на двете учебни заведения с питейна вода.

За нуждите на двете учебни заведения бяха дарени близо 3 тона минерална вода от „Девин” АД. Павел Михайлов и Владимир Маринов лично пренесоха 11-литровите туби до сградите на  ОДЗ „Първи юни” и Основно училище „Христо Ботев” в село Брестовица.

 МИНИ ВЕЦ "КАДИЕВО" 

Минивецът в Кадиево е първият частен в страната. Той е собственост на ЕТ „Нат 2004”. Управителят на компанията Васил Тасев се превърна в първия в България човек, който получи отстъпено право на строеж от Министерския съвет.

Построяването на съоръжението бе една от най-големите инвестиции на територията на община „Родопи” през 2013 г. В него бяха вложени около 5,3 млн. евро. Съоръжението се намира в коритото на река Въча и произвежда 10 милиона киловатчаса електроенергия годишно. При строителството бе изградена бетонна стена в коритото на реката, в която бе поставена турбината. Пред стената на язовира се оформи микроязовир, или т.нар. водно огледало, с размери 23 м на 19 м.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пижо и Пендо

06.03.2020 | 08:31

Тия двамата да не са любовници Михайлов и Маринов. Остава да се вземат наистина, да си направят един герб, в центъра на който да са инициалите ММ и наистина да плеснат с ръце и да се прегърнат во веки веков. Амин!

Отговори
1 0

dragan petrov

05.03.2020 | 18:56

chudiat se kakvo da izmisliat slaboumnizite. kade se chudo vidialo vez da proizvejda mangan, kakvato voda mu doide po rekata si zaminava prez nego nadolu po rekata. dran dran

Отговори
0 0

MOPU

05.03.2020 | 08:35

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?