Следвайте ни

Милка от Костиево: Загубих съпруга си, защото за линейката няма път

viber icon

Вече второ десетилетие молбите на 72-годишна жена от Костиево остават като глас в пустиня, пише ни Стефка Георгиева. Публикуваме писмото й, в което разказва сърцераздирателната история на Милка Бонева 

Милка и мъжът ѝ Димитър се преместват да живеят в с. Костиево, общ. Марица, обл. Пловдив преди повече от 20 години. Закупуват имот, върху който строят къща. Няколко години по-късно, купуват от общ. Марица и съседния двор (парцел, който не е в регулация) с площ 2 дка. земя, като за него дават 3 дка. земеделска земя. Общината е с един декар печалба, но не това е важното.

Баба Милка и дядо Димитър са съвестни данъкоплатци. Плащат данък сгради и такса смет, макар че камион на "Чистота" до момента не е стигал до тях. Пътят не позволявал. Налага им се да изнасят всичко на гръб. Макар със скромни пенсии (т.е. минимални), те не пропускат да дадат на държавата това, което ѝ се полага, както казва възрастната жена. И тук идва проблемът – за толкова години, те нямат път до къщата си. Улицата е 19-та, а по нея има само кал и мръсотия през влажните месеци на годината, а през лятото – пепел и прах. 

Възрастното семейство, както и техните деца, вече над 15 години подават жалби и сигнали както до кметството в селото, така и до общ. Марица. Отговор обаче няма. 

Преломният момент за баба Милка настъпва в началото на 2020-та, през февруари. Състоянието на дядо Димитър се влошава рязко. Екип на спешна помощ се опитва да достигне до тях, за да им помогне, но не успява. В резултат на това, баба Милка губи не само съпруга си, но и най-добрия си приятел. Това е трагедия, което не може да се опише с думи.

Притеснени от случилото се, а и загрижени за състоянието на възрастната жена, нейните деца започват още по-упорито да подават сигнали към местните власти, но отново без отговор. 

След няколко месеца „ходене по мъките“, баба Милка се среща с кмета на с. Костиево, който и заявява, че по разпределение могат да се асфалтират 2-3 километра на година, но за нея може и да не остане чакъл и асфалт. Ако си плати обаче, курсовете на камиона (около 6-7 курса с предполагаема стойност около 200 лв. на курс), може и да стане работата. 

Тук е изключително важно да отбележим, че дължината на ул. 19-та в с. Костиево варира между 250 – 300 метра! По-малък от половин километър, но за него пари вече няма повече от 20 години. 

През юли се случва следното. Ново семейство, което си е построило къща срещу тях преди около година, се сдобива с нова улица. „Живи и здрави да са хората! Нека!“, казва възрастната жена, която отново отива на среща с кмета, за да го пита до къде са писали съседите жалби, че да пише и тя, за да и асфалтират улицата. Отговор не получава. 

Внукът ѝ отива на място в общ. Марица, за да разговаря я с кмет, я с инженер и да разбере каква е процедурата, която трябва да се следва, за да асфалтират улицата на баба му. Охраната категорично заявява, че по време на пандемия, приемно време няма НИТО ЕДИН служител в общината и евентуално другата година семейството да дойде отново. Посещението е последвано от два имейла с жалби и два имейла – отворени писма, на които също няма отговор. 

Как да тълкувам мълчанието от кмета на селото и от служителите в Община Марица – не знам. 

Баба Милка добре го каза: „Ама нека да имат хората, живи и здрави да са, и те семейства гледат. Не искам да имам като тях, само една улица искам, че да идва камиона с боклука и, не дай Боже, линейка. Пък за тези години сигурно с данъците все сме го заслужили това. Не съм само аз на тази улица. Още четири семейства сме.“

 ПОЗИЦИЯ

Вече е извършен оглед на улицата, ще вземем мерки

Такава жалба е постъпила и при нас, тя е внесена на 20 юли и в момента тече едномесечният срок, в който трябва да се произнесем. Междувременно вече е извършен оглед на улицата от комисия, която е установила, че тя не е в добро състояние, но не и чак в окаяно състояние, коментираха от Община Марица, потърсени от медията за коментар. 

Ще предприемем действия по стабилизиране на улицата, допълниха още от администрацията.

Справка сочи, че Милка Бонева не е регистрирана в с. Костиево. Тя няма нито временен, нито постоянен адрес там.

Кметът на Община Марица: Какво да се ремонтира и строи в Костиево, посочваха хората от селото

„Всяко едно действие, което съм предприел като ремонт в Костиево, съм го съгласувал с жителите на селото. Събирахме се на общоселски събрания и те посочваха какво да се прави в селото – дали да се влагат средства  в ремонт на улици, дали в училище или нещо друго. Това заяви кметът на Община Марица Димитър Иванов по повод  твърденията на 72-годишната Милка Бонева, че е загубила мъжа си, тъй като пътят до къщата й бил в окаяно състояние и нямало как  линейката да стигне до адреса. 

Иванов уточни, че хората, които имат най-големи претенции, всъщност не са регистрирани в селото. Бонева нямала нито постоянен, нито временен адрес там. 

Според кмета на Община Марица в Костиево са направени много неща, за да се подобри живота в селото.

” Костиево има нова Здравна служба, в предишната хората направо се страхуваха да влязат и отидат на лекар”, разказа Иванов. Той допълни, че селото се е сдобило и с чисто нова детска градина. Ремонтирани са също 5 стратегически улици, в момента се подготвят още  две. 

Миналата година попитахме хората от селото какво искат – ремонт на улици или ремонт на училището. Те поискаха по-добри условия за децата, каза Иванов. Той е категоричен, че въпросният път не най-окаяният, както твърди Бонева. 

„Той има твърда основа и не е вярно, че висока кола като линейка не може да стигне до адреса”, допълни Иванов. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Виолета Павлова

Виолета Павлова

04.08.2020 | 18:36

Срам и позор -21 век,европейска държава,ДАЛИ?

Отговори
2 1
И ние чакаме

И ние чакаме

04.08.2020 | 16:48

В Царацово, община Марица улица Лиляна Димитрова е подобно, като завали газим с гумени ботуши. Има локви с размер на микро езера. Преди 10 години тогавашната кметица сипа няколко камиона трошляк и оттогава се давим при всеки дъжд, но на кой ли му пука.

Отговори
1 0
Оставка

Оставка

04.08.2020 | 16:44

Всичко това е дело на централизираната партия герб. Разделението между провинцията и властта е не виждано.

Отговори
3 0
нямат срам!

нямат срам!

04.08.2020 | 16:05

2-3 километра асфалтира на година цялата община във всички 19 населени места или пада се по 150 метра в село на година. С този темп бабата може да е сигурна, че няма да доживее асфалтиране на улицата й. А кметът го е срам да отговори и не желае да се ангажира със срок, защото трябва да каже че през 2150-та ще го асфалтират

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?