Следвайте ни

Линия за рециклиране слага край на горенето на кабели край Марица

viber icon

Линия за рециклиране слага край на незаконното горене на кабели край Марица и съседните села. Инвестиционното намерение е внесено в Община Марица и "Ер-Метал" ЕООД възнамерява да го реализира в село Строево, става ясно от документите. 

Новината предизвика остра реакция сред някои от жителите на общината. Повечето от тях се питаха дали производството е безвредно, дали селото няма да се окаже в ситуацията на съседното Труд, където жители непрекъснато протестират срещу шума и замърсяване от биоцентралата. 

От приложените документи по инвестиционното намерение става ясно, че при рециклирането на кабелите няма да има топлинна обработка. Основните процеси при преработката включват нарязване на кабели, намаляване на размера на отделните парчета чрез мелница, гранулиране на материала, сепариране и получаване на два вида продукт- гранулат PVC и гранулат мед. Продуктите ще се събират в контейнери и след това ще се опаковат в бегове. Линията разполага със система за обезпрашаване, която подобрява процеса на сепариране, става ясно от документацията.  

"С тази технология може да бъде спряно незаконното горене на кабели, което от години ни трови и виждаме роми да го правят по селата и в Пловдив покрай Марица. В града успяхме да постигнем това след разговори с фирми и роми, като им  обяснихме, че не е нужно да отделят гуменото уплътнение от кабелите, а ги изкупуваме цели и след това сепарираме по технология", разказа Тодор Ловчинов, който има в Пловдив площадка за вторични суровини, а съпругата му е подател на инвестиционното намерение. Той е категоричен, че при метода няма горене или топлинна обработка и нищо, което да застрашава живота и здравето на хората наоколо.

"Смятате ли, че ако имаше такава опасност, щях да поставя тази линия в двора, където отглеждам две деца и кошери с пчели", попита Ловчинов. Той е категоричен, че ако все пак местните не искат да разберат и вникнат в безопасността на технологията, той няма да настоява, и съпругата му ще оттегли инвестиционното намерение. 

Според него т.нар линия за рециклиране е прекалено смело като название, цялата машина е с размерите на тв шкаф. Ловчинов е категоричен, че не иска да дразни местните, и ако те не са съгласни с инвестиционното намерение, ще го оттегли и остави ромите да продължат да горят кабели и гуми, както правят от години това на различни места, включително и зад имота му в Строево, в близки свинарници. Според него справянето с този проблем е чрез налагането на глоби или ползването на рециклиращи технологии, които ще спасят въздуха от замърсяване.  

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

18.05.2020 | 17:48

Прекрасно виждам в бъдещето,че тази линия за рециклиране никога няма да спре горенето на кабели не само от страна на ромите,но и от страна на българите.Защо ли,защото изкупната цена на нерециклираните кабели ще бъде жълти стотинки.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?