Следвайте ни

Кметът на община "Марица" посрещна Бойко на Малтепе

viber icon

Кметът Димитър Иванов посрещна министър-председателя Бойко Борисов, който посети археологическите проучвания на най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров Малтепе край с. Маноле, община „Марица“.

Борисов бе впечатлен от разкритата от екипа на археолога Костадин Кисьов пирамидална кула  с височина 20 м,  изградена от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. 

"Как са го строили? Как са го насипвали? Ние с камиони не можем да изнесем пръстта, а те са го правили на ръка", удиви се премиерът.

Кисьов обясни, че вече са слезли на 4 метра под съвременното ниво. 

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. след Христа. Най-новите открития - капител в дорийски стил и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада с тегло над 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. след Христа. 

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест са издигнати величественият монумент и могилата. 

„Антична сграда с височина 20 метра в Европа няма запазена“, отбеляза доц. Кисьов пред Борисов. 

Министърът на културата Боил Банов подчерта, че обектът е уникален и няма аналог в Европа. 

„Всичко е фантастично, доц. Костадин Кисьов е страхотен археолог. Това, което прави, е гордост и обогатява историята на цяла Европа", заяви Банов.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов коментира, че винаги е бил убеден във факта, че могилата  ще получи световно признание.

„От години община „Марица“ финансира разкопките, защото винаги съм бил уверен в значимостта им.   От  първия си мандат като кмет съм търсил различни възможности за проучване на Малтепе, защото съм вярвал, че оттам ще излезе нещо уникално. Сигурен съм, че с общи усилия - на община Пловдив, община „Марица“ и държавата, ще превърнем Малтепе в обект с национално, а защо не – и със световно значение.“, посочи Иванов.

Според Кисьов името Малтепе идва от турската дума "малджия", което означава иманяр. 

Той показа на премиера иманярски тунел, който започва от върха на античната сграда и слиза до долното ниво. 

"Иманяри са издълбали помещение 4 на 4 метра, но нищо не са открили. Това е станало през XVI век по времето на султан Сюлейман Великолепни, когато се унищожават езическите символи. Намерихме мундщука на магаретата, с които иманярите са влизали в тунела, но не са ограбили нищо. Тази кула не е гробница, тя е направена, за да носи горе постамента и статуята, които са били над 50 тона. На отделни места самата вътрешност на сградата е разрушена", каза още археологът. 

"Продължаваме надолу, макар че извира вода. Трябва да намерим основите и да видим какво държи тази огромна конструкция. Един ден искам да възстановя всичко, както е било. Открихме крепител от колона, висока 1,80 метра. Този монумент ще стане една от атракциите на археологията в Европа“, категоричен е доц. Кисьов. 

„Имаме прекрасни археолози и както виждате - подпомагаме ги. Продължавайте, имате нашата подкрепа. Сега помагат общините, после - и държавата“, обеща министър председателят Бойко Борисов преди да си тръгне.

На премиерската визита на Малтепе присъстваха и министърът на финансите Владислав Горанов, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, заместниците му Евелина Апостолова и Петър Петров, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова и районни кметове от община Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?