Следвайте ни

Кметът на община "Марица" се срещна с американския посланик Херо Мустафа

viber icon

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов се срещна с посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Това стана в рамките на посещението й в Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. 

На събитието присъстваха търговският аташе Мигел Ернандес и Лиам Съливан - първи секретар на дипломатическата мисия, изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова, Надя Захариева - програмен директор, „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондацията,  основателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев, кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, директорът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова, Петър Иванов и Даниел Киряков от Американската търговска камара (AmCham), преподавателите в центъра доц. Таня Титова и д-р Ангел Личев от Университета по хранителни технологии, директорът на Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив инж. Кирил Саксанов и ученици от гимназията. 

Н. Пр. Херо Мустафа коментира, че целта е да се помогне по всякакъв възможен начин на бизнеса в България.

„Тук съм заедно с търговския аташе, с когото през последните месеци провеждаме редица срещи,  за да чуем нуждите на бизнеса и да разберем какво можем още да направим, така че той да се разрасне и да процъфтява в България. Повечето представители на фирми казват, че най-голямата нужда, пред която са изправени, е да се подобрят възможностите откъм оборудване и технически съоръжения, които да подпомагат обучението на нови кадри“, посочи посланикът на САЩ за България.

Изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова подчерта, че основната задача на организацията е да се повиши конкурентоспособността на младите хора в България. Фондацията финансира проект в обучителния център на ТИЗ, чрез който 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в зоната – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив, придобиват практически умения в съвременна материално-техническа база.

„Не ни отне много време и усилия да вземем решение да подкрепим ТИЗ. Нашата основна цел е да гарантираме развитието на младите хора в България като конкурентни на местните и международните пазари. Важно е, че в резултат на упорита работа имаме световни и български бизнеси, които подадоха ръка на образованието и на училището не само в големия град, но и в малките населени места. Дългосрочната цел е това да се случи на повече места в България“, каза изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ и благодари на кметовете на общините - домакини на срещата. 

Кметът Димитър Иванов коментира, че приоритет на община „Марица“ е доброто образование и успешна реализация на подрастващите. 

„През трите мандата, докато съм начело на община „Марица“, фокусът ни е насочен към създаването на по-добри условия за живот и развитие на децата и младежите. Представителите на бизнеса, на ТИЗ, кметовете и администрацията работят заедно, в името на това да осигурим по-доброто бъдеще на нашите деца. Смятаме, че професионалното обучение им дава възможност не само да получат по-добро образование, но и да се реализират в предприятията в нашите селищни системи“, обясни кметът на община „Марица“.

Той припомни, че ТИЗ е най-голямата индустриална зона в България и Югоизточна Европа.

По думите му основната цел е децата, които се обучават в центровете да следват своите желания. 

„За мен най-важно е тяхното мнение и искам да го чуя“, поясни Димитър Иванов и се обърна към един от учениците с въпрос как оценява обучението си.

„Получаваме качествена подготовка чрез връзката между теория и практика. Условията, в които се обучаваме са добри, а преподавателите са страхотни“, отвърна единадесетокласникът Митко Колев.

В разговора се включи и Н. Пр. Херо Мустафа, която попита момчето какво би искал да прави, след като завърши обучението.

„Искам да отворя свой собствен сервиз“, обяви младежът и получи одобрение за предприемчивостта си от всички присъстващи.

Кметът Димитър Иванов благодари на посланика на САЩ в България, за персоналната ангажираност и визитата в ТИЗ.

„Ваше Превъзходителство благодаря, че проявихте уважение и дойдохте на място, за да видите как се изграждат бъдещи специалисти в ТИЗ. Обещавам Ви, че ще продължаваме заедно и с общи усилия да надграждаме постигнатото“, обърна се кметът на община „Марица“ към Н. Пр. Херо Мустафа и я покани да посети и Индустриална зона „Марица“, също част от ТИЗ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

123

123

13.05.2021 | 12:49

Митьо да покани американския посланик да дойде до гарата в с.Скутаре.Да види посланичката най-натоварения път в Скутаре в какво състояние е.Все едно сме преживели бонбандировки и сме началото на миналия век.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?