Следвайте ни

Излюпиха се малките на загиналата двойка щъркели в Трилистник

viber icon

Петте щъркелови яйца на загиналата двойка щъркели от пловдивското село Трилистник се излюпиха. Това се случи с помощта на инкубатор и под грижите на лекарите и служителите на Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора. Тази нощ на бял свят се появило и последното пето щъркелче.  Всички имат шанс да оцелеят, те са с нормално тегло и наддават.  Малките ще останат поне 14 дни в инкубатора, който ги топли.

Служителите в центъра хранят всяко едно от малките с пинсети. След като отраснат, те ще бъдат поставени в гнездата на приемна двойка щъркели.  В момента се оглеждат мътещи двойки от Белозем, където има камери, за да се избере подходяща двойка и проследи дали тя ще приеме нормално малките и ще ги отгледа. Целта е щъркелчетата  да бъдат върнати към естествената им среда възможно най-скоро, за да отраснат в нея.

Тези дни се очаква да се излюпят и малките на двойката щъркели Ростислав и Снежи от село Ярлово. Едно от щъркелчетата вече е напукало черупката на яйцето и днес се очаква да се появи на бял свят. Още три яйца бяха прибрани от гнездото на двойката, след като бащата Ростислав бе открит мъртъв до гнездото. За майката Снежи природозащитниците имат добра новина. Тя си е намерила нов партньор и се очаква с него да създадат ново люпило, разказаха запознати.  

През изминалите десет дни на месец май, екипът на Спасителния център на Зелени Балкани е получил, общо, 4 сигнала за умрели щъркели от мътещи двойки.

На три от сигналите, в селата Трилистник, Ярлово и Белозем, след координация с РИОСВ и представители на местната власт, от Зелени Балкани и Спасителния център са се отзовали на място и прибрали изоставените яйца в инкубатора на Спасителния център - общо 10 на брой.

Снимки Зелени Балкани

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?