49
Следвайте ни

Изложбата „Преоткрий и съхрани“ в Малтепе показва културното наследство на община „Марица“

viber icon

Успешно завърши работата по проект „(Пре)открий и съхрани. Опазване на нематериалното културно наследство на община Марица“.   Проектът  е на стойност 16 465.00 лева и е  финансиран от Държавен фонд „Земеделие“ с безвъзмездна финансова помощ по ПРСР чрез подхода „Водено от общностите за местно развитие“.

Проектът беше изпълнен от Фондация „Стойна Кръстанова“ и е научно-приложен труд, в който се включиха  изследователи от катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и представители на Културно-информационния център „Малтепе“, с. Маноле. Неговата цел беше да проучи, документира, придаде ценност (валоризира) на нематериалното културно наследство на община „Марица“ и да го представи пред широката общественост. Едногодишните теренни изследвания дадоха възможност не само да се събере богат етнографски материал, но и да се разбере мнението на хората за местното културно наследство, да се изяснят процесите, ролята на семейството, читалището и училището за неговото съхраняване и предаване на младите.

Изследователските подходи към наследството и данните, които  бяха събрани при проучването, дават възможност да се покажат връзките между нематериално и материално, визуално и сетивно, старинно и обновено. Във всички случаи на преден план излиза неговото символно значение и ролята му за представяне и самоидентифициране на местната общност. В резултат на проучванията бяха събрани и  аудио- и визуални материали, на чиято основа се създаде изложбата „Преоткрий и съхрани“, видеоматериалите „И моята майка, и моята баба месеха...“ и „Ръцете създават душата на съда“, както и филмът, носещ заглавието на проекта. Беше подготвена и образователна програма, предназначена за деца и младежи, посещаващи Културно- информационния център „Малтепе“. С нейна помощ наследството се включва и в съвременните културни практики, подпомагайки утвърждаването и обновяването на местните традиции. Така целият екип се опита  да подпомогне изграждането на чувствителност към културното наследство и утвърждаването на местната културна идентичност.

Изложбата – резултат от  етноложкото проучване и работа по проекта може да се разгледа в залата на Културно-информационен център „Малтепе“, където ще бъде експонирана за постоянно.

С благодарност  към  хората на община Марица, които споделиха  своите знания, спомени, размисли, на работещите в читалищата, които са стожери за съхраняване и представяне на местното наследство, както и на всички институции, които подкрепиха  проект „(Пре)открий и съхрани. Опазване на нематериалното културно наследство на община Марица“.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?