Следвайте ни

Иван Вълев с голямата награда „Изворът на  Белоногата“ 

viber icon

Поетът и писател Иван Вълев поличи голямата награда от тазгодишните поетични дни „Изворът на Белоногата”. Той е автор на 10 поетични книги и един роман. Носител на наградата „Пловдив“ със своите стихосбирки – „Скорост“ и „Пътят на птиците“. Превеждал е полска поезия и проза, за което дело получава и полско държавно отличие. Създадени песни по негови стихове са „Нито ден е, нито вечер“, „Обещания“, както и една от най-емблематичните – „Лятото“ изпълнявана по негови стихове от харманлийския поет и писател Гриша Трифонов и която печели първа награда и наградата на публиката в конкурса „Бургас и морето“. Носителят на престижното отличие, което се присъжда за цялостно творчество и принос в българската литература, бе трогнат за полученото признание за своя дългогодишен труд и отдаденото към културата. Той сподели, че творческата му връзка с града на Белоногата вече е още по-дълбока, а присъдената чест белязва неговия житейски път по един вдъхновяващ начин.
Поетичната нощ бе открита с традиционното литературно четене, в което се включиха поетесите Надя Попова, Ели Видева и поетите в лицето на председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, Петър Анастасов, Трендафил Василев, Атанас Звездинов, харманлийския творец и писател Георги Николов. Носителят на голямата награда бе удостоен със собствен рецитал по негови стихове, 
Стиховете на носителят престижната награда Иван Вълев, прочетени от актрисата Иванка Шекерова и нейната бивша ученичка и настояща студентка в НАТФИЗ Ралица Петрова развълнуваха публиката. Салонът на НЧ „Дружба” събра на едно място любителите на поезията и вдъхновяващото танцово изкуство. Поетичната вечер бе увенчана от танцовия спектакъл на хип-хоп формацията „Street dust dance” и балет „Тангра“ поставен под ръководството на хореографите Миглена Бинева и Дорина Инджова, които възкресиха легендата за Гергана и „Изворът на Белоногата“. 
През деня, гостите на града на Белоногата, не пропуснаха възможността да посетят извора, възпят в Славейковата поема. Те разгледаха и харманлийската библиотека, на която председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и поетът Трендафил Василев дариха над 150 тома книги.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?