Следвайте ни

Фирма "Толи" с кариерата в Първенец - стар познайник на природозащитниците

viber icon

Фирма „Толи” ЕООД, която разбуни духовете в Първенец с инвестиционното си намерение да добива пясък и чакъл, нашумя преди години със случая със санитарната сеч в коритото на река Марица.

Договорът бе сключен 2000 г. по време на управлението на кмета д-р Иван Чомаков.

Тогава еколози и природозащитници алармират, че вместо почистване на коритото на реката с цел подобряване на проводимостта му, се извършва незаконен промишлен добив на дървесина.

Проверката обаче не доказа нарушение, заяви управителят на "Толи". 

Една от жалбите до прокуратурата тогава е на Петър Кривенчев. Пловдивчанинът алармира за гола сеч на Острова. Обяснява, че санитарната сеч е трябвало да се извърши в речното корито между челата на двете диги, но вместо това се добива дървесина и върху самите диги.

„Бяха отсечени дървета, изкуствено залесени, за да укрепват дигите, което предизвика ерозия на дигите, както и в залесени участъци, отдалечени на десетки и  стотици метри от дигите”, припомни Кривенчев.

И допълни, че съгласно условията на договора изпълнителят се задължава за своя сметка да засади 1000 фиданки в посочени от възложителя места, но реално са били засадени само 800, твърди Кривенчев.

Управителят на „Толи” Тодор Воденичаров категорично отрече пред „Марица” твърденията. Той обясни, че наистина в онези години имало протести от активисти на „Зелени балкани”, и доноси, но договорът бил изпълнен перфектно от фирмата му с всички поети ангажименти в него. 

„Опитваха се всячески да ме спрат, но изпълнихме договора перфектно по почистването на реката - от моста на Околовръстното до Скобелева майка.

Купих и засадих дръвчета в районите „Западен” и „Тракия”, припомни Воденичаров и обясни, че благодарение на свършеното Пловдив не бил залят по време на няколко критични ситуации.

Интересът на Воденичаров се прехвърлил от дърводобива към кариерите случайно. Той е собственик на бившето летище в Първенец, което се намира до сметището за строителни материали в селото, именно там смята да направи кариерата.

Тя ще бъде на площ от 210 дка, като в нея се предвижда да влязат както негови наследствени земи, така и общински и частни.

Новината за включването на частни имоти в зоната на кариерата разбуни духовете в Първенец.

Земите на още 20 души са в зоната, ставало ясно от внесената в кметството документация.

Още преди няколко години, когато разбрахме, десетима от нас се обединихме и наехме адвокат, като пуснахме жалба в прокуратурата. 

Представяте ли си да дойде някой и заяви, че ще копае в земите ви, от които си вадите прехраната, твърдят от Инициативния комитет срещу кариерата.

Собствениците на терени недоумяват как е възможно да имаш нотариален акт и да се окаже, че земята ти е дадена за разкопаване.

Също така как държавните органи са допуснали тази фирма да стигне толкова далеч в намеренията си, питат местните.

В селото вече тече подписка. В подкрепа на Първенец са се обявили и жителите на Белащица, Марково, които изпитват върху гърба си последствията от подобни кариери.

Недоволство зрее и в Коматево и Златитрап, които също биха се оказали засегнати от бъдещата кариера, смятат жители на Първенец.

Протестиращите са категорични, че кариерата ще ги изложи на риск от замърсяване на въздуха заради праха. Опасяват се, че подпочвените води ще изчезнат, както и от тежките камиони, които ще минават през селото.

 

В момента тече процедура по ОВОС. На 11 февруари е общественото обсъждане, на което жителите ще могат да заявят позицията си.

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?