71

Двойка щъркели се засели в преместеното гнездо в село Труд

Четиридесет дни след проведената акция по преместването на щъркеловото гнездо в село Труд, община Марица, то вече е заето от двойка щъркели, която се радва на уюта на новия си дом и полага грижи да осигури поколение. С тази добра новина може да се поздрави екипът на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив).

Припомняме, че успешната неколкодневна акция по преместването на щъркеловото гнездо започна с премахване на ръждясал и опасен за хората и гнездящите птици комин от площадката на производствено предприятие, на чийто връх се намираше гнездо на бял щъркел (Ciconia ciconia). След това в близост до старото гнездо със съдействието на EVN върху подменен електрически стълб беше монтирана нова платформа на сходна височина, а върху нея бяха положени материали за ново гнездо, както и част от старото. Очевидно усилията на еколозите от РИОСВ – Пловдив са осигурили добри условия за пернатите. Екоинспекцията разполага с кадри, на които се вижда, че женската вече мъти яйцата си.

За преместването на гнездото фирмата, на чиято територия то се намира, има разрешително от Министерството на околната среда и водите, издадено в съответствие със Закона за биологичното разнообразие.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?