Следвайте ни

Роми ядат мъртва риба на корем

Докато чиновниците уж бдят по бреговете

viber icon

Роми вадиха и вчера мъртва риба от река Марица в близост до Стамболийски, докато представители на различни институции уж обикаляха бреговете, за да осигуряват здравето на хората.

По поречието в слънчевия неделен ден имаше и десетки рибари. Същата бе ситуацията и в събота след обяд, часове след новината, че цех за преработка на отпадъци в Пазарджик е изпуснал в реката токсична отрова. 

Докато едни пълнеха чувалите с мъртва риба и ги отнасяха по къщите си за угощения, други обикаляха реката, за да чистят водата. Според активистите отровената риба може да зарази здравите хищници и така еко катастрофата да се разрасне.

По обяд вчера край сметището до Цалапица още се виждаха умрели кефали. Въпреки това не липсваха смелчаци, които замятаха въдиците. По-грамотните обаче им обясняваха, че това е много рисковано. „Не бива да се лови, това е отрова.

Две години няма да ходя по Марица, за да се изчисти и да се възобнови. Поне 7 години ще има щети по популацията, защото за да стане един кефал за ловене - трябва да е поне на 7 г. Да не говорим, че сега като изплува, ако някоя лисица, чакал, фазан или яребици го изяде, може да се зарази“, казва Георги Дрянков, който е и рибар, и ловец.

Междувременно Изпълнителната агенция по околна среда и водите вчера обикаляше поречието на река Марица и извършваше повторни замервания на водата. По думите им анализите не показвали изменения в района на Пловдив. „Някъде има умряла риба, но тя е от събота и се е носила по течението“, уточниха от Изпълнителната агенция. 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?