2374
Следвайте ни

Доброволци разплакаха баби с коледни подаръци

viber icon

Доброволци разчувстваха възрастни хора от селата край Пловдив като се сетиха и им занесоха пълни торби с хранителни продукти. Те разнесоха 92 пакета хранителни продукти и разказаха за срещите с нуждаещите се хора и техните реакции на щастие, щом зърнали подаръците. 

Публикуваме разказа на доброволец, който никога няма да забрави тази акция. Написаното бе качено в групата Аварийно Спасяване Пловдив.

"Защо го правиш?" "Струва ли си?" "И какво толкова - една-две чанти храна...!" Това са коментари и въпроси, които сме получавали и получаваме и до днес от най-различни хора, които не са идвали на подобна акция.


В понеделник разнесохме 92 хранителни пакета - 42 за кампанията @Дарителска кампания "Купи и Дари" 2021 на Интеракт и Ротаракт клубовете в Пловдив и 50 за кампанията на Ангели за България/Angels for Bulgaria Изминахме общо 910 километра с 6 автомобила. Ангелите ни бяха помолили да намерим нуждаещи се(предимно възрастни самотни хора) в малки населени места в област Пловдив. Постарахме се и с помощта на една прекрасна жена от Калояново успяхме да съберем нужните данни.
Времето беше отвратително - леден дъжд и вятър. Започнахме от 7:30 сутринта - товарене, разпределение и организация на екипи и старт в 8:00. До 12:30 успяхме да обиколим Пловдив и 3 населени места наоколо. Видяхме баба на 97 години, по-жизнена от половината ми връстници, усмихната, благодари ни и беше изненадана, че някой се е сетил за нея. Доста хора се чувстват неудобно когато ги посетим, неудобно, че нямат възможност да си купят голяма част от продуктите сами, че нямат възможност да се движат, да ходят, да контактуват с други хора. ... (благодарим на Илица Даскалова за съдействието и помощта)
В 13:00 товарим 100 пълни торби от Метро Марица Пловдив / Метро 2 - благодарим на персонала и г-жа Весела Христева за съдействието и помощта за поредна кампания! В 13:40 сме в Калояново - там ни чакат, както сме помолили с хора, които ни развеждат по адресите - пращаме 2 от екипите в други 2 населени места и започваме... без местна помощ е невъзможно - адресите са трудни за намиране, улици без имена, улици, на които колегите откровено се радват, че сме с високопроходими автомобили, има много лежащо болни и хора без телефони...буквално влизаме в домовете им, за да оставим пакетите с храна, а те само ни благодарят и слушат с интерес кой се е сетил за тях (тук обясняваме кои са Ангели за България).
Тръгваме си от всеки адрес със смесени чувства - някои къщи са пред разпад, вода тече от покриви и стени, не е особено топло, или ако печката гори виждате в двора полунарязана дървена маса и други мебели...всеки оцелява както може, а ние няма как да помогнем на всички за всичко. Но хората са благодарни, изненадани и разчувствани. Някои плачат, някои искат да почерпят колегите с единствената вафла в къщата си. Няколко баби искаха да ни целуват ръка ... трудно се описва това чувство повярвайте ми. Доста хора само при вида на торбите и логото върху тях казват "Уау! Храни от този магазин" - те само са чували за него и никога не са стъпвали там. А за нас е седмична рутина да си пазаруваш от произволен хипермаркет...
Събираме се в 16:00 отново с другите екипи - и те са със смесени чувства ... радостни са, че сме помогнали, осъзнали са, че този пакет е храната за повече от месец за тези хора и има огромна стойност. Но са видяли и лоши условия за живот...възрастни самотни хора без никой около тях итн. Това доста се е отразило на 4-ма от колегите, които идват за пръв път на такава акция. Личи им. Няма как да не запомним някои от хората - баба Гери (така я наричаме) която дава насоки на един колега, че най-важното нещо в живота е да си намери приятелка и любов! (дано я послуша   ), 2 учителки, работещи в местните училища, останали сами с по 3 деца, които направо ми скъсаха сърцето с вътрешната си борба между достойнсто и истинска нужда. Семейство, на което като закарахме храните в едно кално поле на 4х4, се върнаха от училище малките им деца, с различни ботуши - но били на училище от сутринта и се връщаха през една заблатена нива...умни, усмихнати и готини деца! ... историите са 50 и няма как да споделя всички.
С тези пакети ние не носим само храна - носим и малко надежда, протегнатата ръка от страна на всички дарители - знам, че няма как да изпитате и видите това, което виждаме ние, затова ви споделих моят опит - това което правите всички вие е страхотно и благородно и дава възможност на организации като нашата да помогне на много хора в истински трудно положение. Благодарността и усмивките на всички тези хора са за вас!
Имате пълната подкрепа на целият ни екип за всяка ваша кампания или акция. Благодарим!"

 
 
 
 
 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?