2000 евро заплата обещавали в тайната фабрика за цигари

С обещания за 2000 евро месечна заплата организаторите на разбитата най-голяма нелегална фабрика за цигари у нас са привлекли украинските работници. Повечето чужденци са от Донецк, където месечното възнаграждение е около 150 долара. Поради тази причина 7-те украинци и един молдовец се съгласили да работят в разбитата манифактура в село Труд.

Всички задържани при операцията на ГДБОП в четвъртък бяха доведени вчера в Специализирания наказателен съд в София, пише novini.bg. Работниците бяха закопчани един за друг по двама и по трима. Сред обвиняемите има и четирима българи, отговаряли за логистиката и охраната на цеха. Съдия Иво Хинов остави 11 от арестуваните за постоянно в ареста, а един пусна без мярка за неотклонение с мотив, че срещу него не са събрани достатъчно доказателства. За излизащия на свобода Александър Арабаджиев се смяташе, че е прибрал парите от продажбата на цигарите.

Според разследващите босът на цигарената фабрика се казва Антон и той е братовчед на Александър. В момента се издирва с европейска заповед за арест. Другият пуснат от службите за издирване се казва Ивайло Костурски. Неговата роля била да посреща чужденците на летището.

Повечето работници в цеха са със средно образование и са безработни. Защитата им обясни, че те са били държани като роби, без телефони и без право да излязат навън. Един човек събирал поръчките им за храна или за консумативи за фабриката и чрез приложение на мобилния телефон, което не може да се проследи, давал инструкции какво трябва да се купи. Двама от задържаните чужденци са се занимавали с нелегално производство на цигари и в Испания, става ясно по време на вчерашното съдебно заседание.

Край село Труд се произвеждали папироси от марките "Мурати" и "Роял". Заводът имал две части - цех за рязане на тютюн в село Ръжево Конаре и самата поточна линия, скрита в огромно хале край село Труд. Двете помещения били свързани с тунел, покрит със сено. Организаторите се подготвяли скоро да пуснат и втора поточна линия с много по-голям капацитет от първата, която за час правела по 200 стека.

Според прокуратурата има достатъчно събрани доказателства за обосновано предположение за вината на задържаните. Тъй като нямат настоящи адреси у нас, на свобода могат да се укрият или да унищожат доказателства, посочиха още от държавното обвинение.

Издирваният като бос на нелегалното производство е задържан за същото престъпление още през 2011 г. Тогава обаче се измъкнал само с условна присъда.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?