Война за пистата на Копривките, частници заградиха терена

Община Куклен готви процедура по отчуждаване на имотите, за да спаси съоръжението

Истинска война се разрази между собственици на вили и терени под ски пистата на Копривките и община Куклен. Ябълка на раздора от години е плацът. Администрацията има амбицията да развива спорта и туризма в района и затова се опитва да опази ски пистата от застрояване. Собствениците на терени обаче напират да продават или вдигат къщи за гости и разполагат с имотите си. Някои от вилите дори захапаха паметника на загиналите антифашисти. Гледката възмути социалистите, които на 9 септември се качиха да поднесат цветя. За застрояването в района "Марица" алармира още преди година, когато един от собствениците на вили обяви, че морените с имената на загиналите попадат в частния му имот и смята да ги премахне. Край поляната, известна още като Малката Бузлуджа, вече има четири вили. В района обаче всеки ден се ограждат терени и поставят табели "частна собственост". 

Последният спор се разрази това лято, когато

собственикът на къща за гости Георги Божков скочи срещу кметска заповед,

с която се забранява временно строителството в района заради започналата процедура по изготвянето на ОУП на община Куклен. Божков има строително разрешение, вдигнал вилата си и тръгнал да прокопава водно отклонение. За да го направи, бил принуден да купи един от частните имоти върху плаца. Последвало обаче моментално спиране от страна на община Куклен. 

Като мотив за временното вето за строителство в района администрацията изтъква както започналата процедура по изготвяне на ОУП, така и внесената подписка за спасяване на Лесопарк "Родопи", ски пистите "Здравец", "Копривките" и Бяла черква. Освен това съветниците на местния парламент на родопския град разрешиха още на кмета Мария Белчева да се актуализира Програмата за изпълнение на Общинския план за развитие на община Куклен 2014-2020 г. в приоритет - развитие на туризма и ефективно управление на горския фонд, като се включи проект за реализация ски зона "Копривките"-х. "Здравец" за обект от регионално значение по смисъла на ЗУТ. 

Реститути забиха колчета и получиха пистата в местността Копривките

до хижа "Здравец" преди повече от 10 г. Близо 30 са частните парцели под плаца за скиори и района близо до него. Много от собствениците смениха още преди години статута на земята от земеделска за жилищно застрояване. В годините имаше и няколко опита да се оградят местата. В единия от случаите имотът бе в средата на пистата. 

Пистата на Копривките съществува от преди 40 г. Във времето назад тя е била предоставена на спортното дружество "Марица", след това на ски клуб "Пловдив". И тъй като последният няма възможност да я стопанисва, тя е предоставена на ски клуб "Никонда" с председател Димитър Николов, обясниха запознати. Днес плацът продължава да се поддържа от Димитър Николов, който поддържа съоръженията и развива ски спорта. 

Преди реституцията ливадата, която днес е писта, е държавна собственост. Спортното дружество получава назад във времето право само на оперативно управление на съоръженията на пистата. Когато Копривките са все още в границите на община "Родопи", се правят постъпки пистата да бъде нанесена в кадастъра, за да бъде опазена и защитена от една евентуални реституция. Това обаче не се случва и тогава ръка върху нея слагат частници.

Проверка на "Марица" установи, че община Куклен няма собствени терени върху пистата. За ски пистата има издадено удостоверение за търпимост. 

С ОУП администрацията днес се надява да защити ски-пистите, като идеята е частните имоти под плаца да бъдат отчуждени и те да станат общинска собственост по съответния законов ред.

Частниците регистрират АД, сами ще развиват спорт и туризъм

Собственици на терени под ски пистата на Копривките са заявили готовност да регистрират акционерно дружество, което да отдава плаца и получава дивиденти. Инициативата е на бизнесмена и собственик на къща за гости Георги Божков. 

"Отвсякъде ми правят проблеми в общината. Щом искат там да има писта, ще има. Но няма да оставим общината да обезщетява, а собствениците ще регистрираме акционерно дружество и сами ще я отдаваме, получавайки дивиденти", обясни пред "Марица" Божков. Той обясни, че вече е провел разговори с трима-четирима от притежателите на имоти и те са заявили готовност да го сторят. Останалите терени са на митрополията и тъй като тя не продава, с нея бъдещите акционери смятат да проведат разговор за евентуално сключване на договор за ползване под наем.  

"Аз също искам на мястото да има писта, но нека всичко е законно. Разговарял съм със собственици на имоти под плаца и те обясниха, че за толкова години никой нищо не им плаща, нито пък могат да строя и ползват имотите си", обясни Божков. Според арх. Гаджев съдът е отменил заповедта само в частта й за предварителното изпълнение, но решението подлежи на обжалване. Той уточни, че от 2018 г. се опитва да прокара вода до къщата си за гости, за които има издадени всички разрешителни, но не може. Бил принуден да купи един от имотите под пистата, за да направи водно отклонение, но веднага срещнал отпор от общината.

"Заповедта падна в съда, сега общината обжалва. Намерението ми не е да застроявам това място, а да прокарам водата", категоричен е Божков. 

Пред "Марица" един от собствениците на терени под пистата Георги Чачевски потвърди, че нито той, нито някой от другите собствениците са получили наем за пистата. Чачевски притежава половин дка в средата на плаца и има проблем с достъпа до имота си. Преди години искал да строи, но срещнал отпор. От общината му обяснили, че мястото е отредено за писта. 

"Отчаял съм се от това място и бих го продал на общината, но всичко зависи от цената. Притеснявам се обезщетяването да не стане за жълти стотинки", коментира Чочевски. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Ще развиваме туризъм

Ще развиваме туризъм

04.12.2020 | 12:12

Това са няколко частни имота,първо няма община,второ общината действа незаконно, сняг с питейна вода абсурд сняг да се прави, и за капак проблема е от има няма 20 години и защо като е от тогава общината не прави нищо по въпроса.Доста въпроси без отговор. Хубаво да има писта ама законът е за всички. Да си е законно. Общината да му мисли и как ще отчуждава имоти. Ще е война без край.На Бяла черква има законна писта но никой не иска да е поддържа и растат борове по средата и общината явно не желае да развива туризъм.Този проблем може да се реши точно за 1 ден.Но общината не желае да се развива в сектора туризъм и да има ски писти и да се развива това райско кътче.Не са виновни хората а бездействието на общината.Вместо да се развива това място то пустее.Добре че има поне вили че да има къде да отседнат хората да повишат въздух че в града е смрад.

Отговори
0 0
Бай Ганьо !

Бай Ганьо !

10.10.2020 | 12:55

Добре де ! Първо ! Тези собственици не са знаели че това е писта ли ? Къде са били тези собственици 30 или 40 години и защо сега се сетиха че имат имоти на пистата ? Второ ! Какво е чакала общината до сега че 40 години не е оправила документално пистата ? Истината е че е имало пълно безхаберие и от двете страни ! Ще бъде много жалко ако загубим това място на което 90% от Пловдивските деца се учат да карат ски !

Отговори
8 0
ДИМО

ДИМО

08.10.2020 | 14:07

ТВА ВИЛАТА НА ИВАН ДЕБЕЛИЯ ТОКАЖИЯТА ЛИ Е. ТЕРЕНА КУПИЛ ЗА 10 СТОТИНКИ НА М2 ЦЕЛИЯ ПАРЦЕЛ ПЛАТИЛ Е 2ЛЕВА 70 СТОТИНКИ А РАБОТНИЦИ МУ БЕХА ОБШИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СТОИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ОТ ОБЩИНСКИЯ СКЛАД НЯКЪДЕ ТАМА ТРЕБВА ДА Е ВИЛИЧКАТА НА СОТИРАКИ АКО НЕ Я ПРОДАЛ. Е ТАКИВА СА СОБСТВЕНИЦИТЕ ТАМ. ДА СЕ БУТА ВСИЧКО И СЕ РАЗВИЕ ПИСТАТА

Отговори
6 0
бобо

бобо

17.01.2021 | 18:10

не не е негова

Отговори
0 0
Иван  Стоянов

Иван Стоянов

08.10.2020 | 10:33

НА ОЧКО СВЪРШИ АВАНТАТА. Да печели без да плаща наем,ток и вода.

Отговори
0 6
ХаХа

ХаХа

08.10.2020 | 09:24

Какви сбственици бре? С шалфиви нотариални актове всеки може да е собственик!

Отговори
14 1
Бъбу

Бъбу

08.10.2020 | 09:19

Пък не виждам никаква писта там, някаква пързалка за шейни, може. Разбутаха и това тихо местенце, бясна алчност и стремеж да не остане не застроено, и в крайна сметка и тук ще се повтори морския сценарии. Отделно каква е тази община куклен, що за град, нарочно ли ги създадоха тези общини като обръч около Пловдив, за да задушат по големия град, и сега тези от куклен ще управляват имоти без да имат капацитет.

Отговори
12 5
Наталия Вангелова

Наталия Вангелова

08.10.2020 | 09:13

Община Куклен задължително трябва да се бори за тази писта. Тя е богоцтво за нас и децата ни.

Отговори
16 0
Гого

Гого

05.02.2021 | 12:59

Кой частник ще си даде земята абсурд

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?