71

Ученици от Куклен слушаха лекция за пътя на водата

Ученици от осми, девети и десети клас от СУ „Отец Паисий“ в град Куклен посетиха Пречиствателната станция за питейни води (ПСПВ) в село Храбрино, в която се пречиства част от питейната вода на Пловдив  и няколко села в Родопската яка. Те бяха придружени от кмета на община Куклен, г-жа Белчева и служители от отдел „Екология“ на администрацията. 

Ръководителят на съоръжението, инж. Чотоклиев от “ВиК“ ЕООД – Пловдив, изнесе лекция на тема „Пътят на водата – от водоизточника до чешмата“. Учениците научиха, че това е най-старата ПСПВ в страната ни, като изградена през 1890 г. от белгийска фирма. Тогава е прокаран и  водопровод от чугунени тръби до резервоар на хълм „Бунарджика“ с обща дължина 14 км, част от който действа безотказно и до днес. Младите хора се запознаха с принципа на работа на водното съоръжение, с необходимостта от регулярен мониторинг на водата на изход и какви са заплахите за осигуряването на вода с достатъчно количество и подходящо качество. Бяха споделени и притеснителни факти за намаляване на водните количества в реките вследствие на климатичните промени.

Инициативата се организира от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) в партньорство с  „ВиК“ ЕООД – гр. Пловдив и е част от кампанията, посветена на Световния ден на водата – 2023.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?