Следвайте ни

Топъл обяд за 170 души от Куклен

viber icon

Община Куклен  ще предоставя хранителна помощ на още 170  крайно нуждаещи се лица по новата целева програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация - 2020 г.". За целта общината  ще кандидатства по проект – „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. Дейностите по приготвяне и доставка на топъл обяд до дома на потребителите ще са за периода от 01.05.2020 г. до 19.06.2020 г. включително.

Целта на програмата е да подпомогне живеещите в бедност хора чрез приготвяне и доставка на топъл обяд до дома. Тя е в подкрепа на най-уязвимите граждани, които поради бедност, продължителна социална изолация и условията на извънредна ситуация, заради ограничаване разпространението на COVID-19, са в затруднение да осигурят прехраната си.

По тази социална програма ще получават хора, попадащи в следните три категории: Лица с ниски доходи, които са под линията на бедност за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина; Уязвими лица и възрастни над 65 години, които са без доходи или с доход под линията на бедност за страната, живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната; Лица, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Топлият обяд включва супа, основно ястие, 2 филии хляб и при реализирани икономии веднъж седмично - десерт. Потребителите ще могат да се възползват от проекта през работните дни, а при наличие на икономии, в почивни и празнични дни може да бъде осигурена храна за директна консумация (консерви или пакети).

Желаещите да бъдат включени в програмата, не е нужно да подават заявление. Достатъчно е да заявят това на следните телефони: : 03115/2120, на имейл: [email protected]

Подборът на потребителите ще бъде извършен според посочените изисквания за допустимост от специално назначена от кмета на община Куклен Мария Белчева експертна комисия.

При по-голям брой записани лица, с приоритет ще бъдат тези, които са поставени под задължителна карантина, а всички останали ще бъдат включени по реда на тяхното регистриране. Ще бъде изготвен списък с одобрените лица и при евентуално отпадане на някой от вече одобрените потребители, неговото място ще бъде заето от следващия в списъка. Данните за лицата, поставени под задължителна карантина и нейният период, ще бъдат предоставяни от Регионална здравна инспекция - Пловдив.

Програмата предвижда в някои случаи и оказване на съпътстваща подкрепа, изразяваща се в снабдяване на потребителите с необходими лекарства и продукти от първа необходимост, закупени с техни лични средства или със средства от друг произход, различен от програмата. В тези случаи ще се изготвят документи като: списък на необходимите продукти или лекарства, приемо-предавателен протокол или други форми, които да удостоверяват извършването на дейността и същевременно да съответстват на противоепидемичните правила.

Програмата "Топъл обяд" е част от цялостната социална политика, която Община Куклен прилага в подкрепа на хората, живеещи в лишение и в риск от социална изолация, и допълнение към мерките й, насочени към най-уязвимите, които не могат да си осигурят храна, поради обявената извънредна ситуация, свързана с ограничаване разпространението на заболяването COVID-19.

Междувременно, през изминалата седмица служители на Община Куклен раздадоха хранителни помощи на общо 35 лица. Всеки от тях е получил пакет с тегло над 30 кг., съдържащ общо 45 хранителни продукта от първа необходимост.

Хората са определени по предварително направен от Агенцията за социално подпомагане списък, в който  са включени възрастни лица над 65 години, хора с увреждания  или  в  затруднено социално положение..

Пакетите са  доставени от служители на общината до домовете на всички лица, при най-строго спазване на всички въведени санитарни мерки.  Към пакета с хранителни продукти има и листовки с информация как да се предпазваме от COVID-19.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?