Ще има ли писта на Копривките? Съдът поряза мераците на виладжия

Административният съд в Пловдив отряза претенциите на виладжия да строи върху част от пистата на Копривките. Магистратите приеха за основателна издадената от кмета на Куклен Мария Белчева заповед, с която се разпорежда временна строителна забрана до приемането на ОУП на общината за срок, не по-дълъг от 2 години. Решението може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок. 

Кметската заповед беше оспорена от собственик на имот в близост с пистата, който бе спрян да строи с издадената заповед. Община Куклен се опитва да запази плаца като писта, като  извършва доработка и изготвяне на окончателен проект на ОУП, който обхваща ски пистите и ски зоните Здравец, Копривките и Бяла черква в лесопарк "Родопи". Евентуално строителство в частния имот би попречило в бъдеще да се реализира намерението за бъдещата ски писта, става ясно от документи по делото. 

От години се води истинска война между собственици на вили и терени до ски пистата на Копривките и Община Куклен. Ябълка на раздора е плацът. Администрацията има амбицията да развива спорта и туризма в района и затова се опитва да опази ски пистата от застрояване. Собствениците на терени обаче

напират да продават или вдигат къщи за гости и да разполагат с имотите си.

Някои от вилите дори захапаха паметника на загиналите антифашисти. Като мотив за временното вето за строителство в района администрацията изтъква както започналата процедура по изготвяне на ОУП, така и внесената подписка за спасяване на Лесопарк "Родопи", ски пистите "Здравец", "Копривките" и Бяла черква. Освен това, съветниците на местния парламент на родопския град разрешиха още на кмета Мария Белчева да се актуализира Програмата за изпълнение на Общинския план за развитие на община Куклен 2014-2020 г. в приоритет - развитие на туризма и ефективно управление на горския фонд, като се включи проект за реализация ски зона "Копривките"-хижа "Здравец" за обект от регионално значение по смисъла на ЗУТ.

Войната между администрация и собственици започна още преди 10 г., когато реститути забиха колчета и получиха пистата в местността Копривките. Близо 30 са частните парцели под плаца за скиори и в района близо до него. Много от собствениците смениха още преди години статута на земята от земеделска за жилищно застрояване. В годините

имаше и няколко опита да се оградят местата, като в един от случаите имотът бе в средата на пистата.

Пистата на Копривките съществува отпреди 40 г. Във времето назад тя е била предоставена на спортното дружество "Марица", след това на ски клуб "Пловдив". И тъй като последният няма възможност да я стопанисва, тя е предоставена на ски клуб "Никонда" с председател Димитър Николов, обясниха запознати. Днес плацът продължава да се стопанисва от Николов, който поддържа съоръженията и развива ски спорта. 

Преди реституцията ливадата, която днес е писта, е държавна собственост. Спортното дружество получава назад във времето право само на оперативно управление на съоръженията на пистата. Когато Копривките са все още в границите на община "Родопи", се правят постъпки пистата да бъде нанесена в кадастъра, за да бъде опазена и защитена от една евентуални реституция. Това обаче не се случва и тогава ръка върху нея слагат частници.

Проверка на "Марица" установи, че Община Куклен няма собствени терени върху пистата. За ски пистата има издадено удостоверение за търпимост. С ОУП администрацията днес се надява да защити ски пистите, като идеята е частните имоти под плаца да бъдат отчуждени и те да станат общинска собственост по съответния законов ред.

Междувременно пък собствениците на терени под ски пистата на Копривките заявиха готовност да регистрират акционерно дружество, което да отдава плаца и получава дивиденти. Инициативата бе на бизнесмена и собственик на къща за гости Георги Божков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ГЕРБ ПАДНАХА.

ГЕРБ ПАДНАХА.

27.07.2021 | 17:46

Писта едва ли ще има защото едвали собствениците ще си дадат съгласието да им се ползват имотите.Все още поляната и частните имоти имат търпимост която чака да падне.Както и има забрана да се строи в частните имоти до 2 години но след 2 години те ще си актуализерат програмата и така пак 2 години.Едвали ще се навие някой да си даде имота да му се ползва и очужди. ПИСТА НЯМА НЯМА И ДА ИМА ЗАКОННА.

Отговори
0 0
Карабелов

Карабелов

05.07.2021 | 14:02

Имота на пистата да не е на бившия зам кмет на Куклен Иван Дебелия, който беше "купил" въпросния имот за 70 стотинки или по една стотинка на квадратен метър. Имаше видея в мрежата как работници на общината возят с общинска техника строителни материали и през работно време работят на обекта. О времена о нрави.

Отговори
3 0
не този път е на КМетицата Белчева

не този път е на КМетицата Белчева

06.07.2021 | 15:18

Сега е кметица и изглежда е в съдружие със собственика на барчето на пистата и си делят печалба от ползването на имотите на пистата ,които са частнии издават заповеди за съществуването.

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?