49

Почитатели на фолклора с диамантена сватба

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Станка и Георги Райчеви от град Куклен посрещнаха 60-годишния си щастлив семеен живот. Те са сред най-големите почитатели на българската народна музика и изворните песни. Всички се радват на диамантена сватба на семейството,  прочуло се с черешите, кайсиите и кехлибарените лозя. Георги е на 83 г., а съпругата му Станка с година по-малка от него, но винаги заредени с позитивна енергия и усмивка, която не слиза от лицата им.

И двамата са агрономи по професия, която са практикували дълги години. Точно затова дворчето пред къщата им е заприличало на ботаническа градина с различни видове и сортове овощни дръвчета, които всяка година се отрупват с плодове. Най-голямата гордост на Георги е кивито, от което през последните години добива рекордни количества реколта. И най-важното, че  кивито, което произвежда с голяма любов, не продава, а подарява на съжителите си, на приятели и познати.

Георги Райчев е дългогодишен председател на местната земеделска кооперация „Родопи“ и затова го познават в целия град и областта. И днес младите градинари в Куклен продължават да го търсят за различни съвети. Съпругата му Станка цял живот е работила в някогашния Научно-производствен комплекс Първенец. И двамата са големи почитатели на истинската народна музика, а сред големите приятели на Георги Райчев са родопският певец Крум Янков и прочутият кларнетист Никола Янков от Леновската група. На тяхната сватба преди шест десетилетия е свирил талантливият музикант Васил Попов-Попито от родопското село Левочево. Дълголетие и много здраве им пожелаваме!

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?