Пловдивчанин гръмна 240 кг мечок, тормозил района на Баните

240-килограмов мечок гътна с един изсрел пловдивчанинът Георги Караджов. Мечокът паднал от засада на пчелин в района на село Гълъбово. Стрелецът е дългогодишен ловец. Той стрелял с нарезно оръжие и уцелил мечока във врата. 

За мечока има издадено разрешително за отстрел, след като нанесъл поредица щети това лято в района на община Баните. За две години този мечок има 50 доказани нападения, при които е унищожил 33 кошера, 3 кози, 37 овце, 15 говеда, основно в района на селата Сливка и Гълъбово, община Баните, каза шефът на ДГС - Славейно инж. Кръстю Узунов, в чието присъствие е станал отстрела. Трофеят остава на разпореждане на Горското стопанство. 

„По категоричен начин е доказано, че това е една от проблемните мечки. Мечокът е разбил кошери на същото място предната вечер и затова е причакан да се върне отново. По размера на стъпките е доказано от експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, че щетите са негово дело. Това е огромен мечок, който няма да позволи друга мечка да влезе в район, който е определил за свой“, каза шефът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев. 

За района на ДГС - Славейно, който обхваща района на община Баните и част от община Смолян, бяха издадени общо две разрешителни за отстрел на проблемни мечки след серия нападения. Още по едно разрешително за отстрел от Министерството на земеделието, храните и горите има и за районите на Смолян и Борино. Огромният мечок е първият отстрелян от проблемните мечки. Само през август в Смолянско са регистрирани 15 нападения на мечки, при които са убити 19 говеда, кози и овце и са унищожени десетки пчелни кошери, съобщиха от РИОСВ - Смолян. Осем от нападенията са в ДГС - Славейно, където е и гръмнатия мечок. Той успял да унищожи 13 от общо 43 пчелни кошера преди да бъде отстрелян. Останалите кошери са заградени с електрическа ограда. 

Щети от мечки през август са регистрирани и в землищата на селата Белица, община Лъки, Буйново, община Борино, Триград, община Девин, село Дишлийци, община Мадан и село Полковник Серафимово, община Смолян.

"При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени са предложения за обезщетение на собствениците", съобщиха от екоинспекцията. От там призоваха стопаните да ограждат оборите и пчелините си с електрически огради и да не допускат паша на животни без овчарски кучета и пастир.

Голям мечок се подвизава и в района на село Буйново, община Борино. Горските редовно го снимат на хранилките. Според техните данни, на 1600 хектара, колкото е площта на дивечовъдния участък, в рамките на два месеца са преброени 7-8 различни мечки, което е свръхпопулация.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?