Откриха 2 мъртви диви прасета край яз. Въча, риболовът под въпрос

Две мъртви прасета са намерени край язовир "Въча" в района на девинското село Михалково за два дни, съобщи шефът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански. "За едното прасе има резултат с положителна проба за АЧС, а за другото се очаква да излезе пробата. Едното прасе е намерено във водата, а другото край пътя, което доказва, че има наличие на зараза в района", каза Фурлански.


Заради доказаната зараза, се налага забрана за инфектираната зона в района на 200 кв. км, което грози рибарите да нямат достъп до язовира. В същото време Българската федерация по риболовни спортове планираше и провеждането на световния шампионат по риболов на пъстърва с естествена стръв на 28 и 29 септември на река Въча в района на Михалково, както бе при провеждането на  световните първенства през 2002, 2005 и 2008 г., на които Девин бе домакин. 


Не е ясно дали състезанието ще може да бъде проведено при условия на забрана за достъп в инфектираната зона. 


С доказаното със зараза диво прасе намерено край Михалково случаите на АЧС при диви прасета в Смолянско стават 5. Положителна проба за АЧС е установена и при диво прасе, намерено в местност край село Павелско, община Чепеларе. В забранената за достъп инфектирана зона там попадат и няколко ловно стопански райони, включително и ДЛС- Кормисош и райони от общините Куклен и Лъки.
Останалите доказани огнища на чума в Смолянска област след другите положителни проби от диви свине са край с.Змеица /общ. Доспат/, Държавно ловно стопанство "Извора" /общ. Девин/ и с. Забърдо /общ. Чепеларе/.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?