Следвайте ни

Общностният център агитира родителите в „Столипиново”

Семейства от махалата сами ги търсят, разтревожени дали болестта няма да покоси децата им

viber icon

Екипът по здравна профилактика в Общностния център започва превантивна работа с жители на „Столипиново” във връзка със случаите на морбили. Макар че по данни на РЗИ в Пловдив няма заболял, ще разговаряме с родителите как да предпазят децата, какви са първите симптоми, както и за нуждата от имунизация, обясни шефката Офелия Велкова.

 

В  последните дни родители на деца от малцинствата сами потърсили информация в центъра, който осигурява безплатна подкрепа на семейства с деца до 7 г. Логопеди, рехабилитатори, педиатри, медиатори, социални работници, психолози, медсестра, гинеколог, юрист, лекар по дентална медицина, педагог работят за ранна интервенция при увреждания, семейно консултиране, индивидуална  педагогическа и психологическа подкрепа. В момента центърът има към 200 потребители и вече се е стигнало до регистър от чакащи включване в услугите, най-вече за ранна намеса при увреждания. Повечето родители са с нисък статус, а децата и с придружаващи заболявания, което ги прави рискова група, обясни Велкова. Тя добави, че при нужда педиатърът на центъра може да поеме родителите, които искат консултация във връзка с морбили и ваксинациите. Ако се стигне до случай на опасната шарка в „Столипиново”, сме готови да излезем с екипите и на терен, за да се обхванат по-големи групи от общността, добави тя.

 

През 2017 г., когато дете от „Столипиново” почина от морбили, Общностният център отново участва в кампанията за ваксиниране на децата. След 2 г. и половина работа вече сме изградили доверие, разпознават ни и ни търсят, добави Велкова. За този период около 1200 деца са минали през центъра.

 

Оттам замислят и разширяване на дейностите в индивидуалната педагогическа подкрепа. Част от тях ще са в посока да се засили връзката между децата и природата.

 

За Първа пролет екипът планира хлапетата заедно да засадят храсти и дръвчета, за които после да се грижат. Практиката показала, че такива дейности се възприемат много добре от децата. Работи се и за разширяване на кръгозора им. Преди дни част от потребителите били на куклен театър с билети от дарител. Центърът ще продължи да ги извежда в по-малки групи. А след контролата билетчетата са запазени - психолозите ще ги ползват в ролеви игри по време на терапията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?