Следвайте ни

Младите се изнасят на село, а там - с кръчма, но без аптека

Назад към природата - мисията е възможна, ако държавата помогне

viber icon

Все повече млади хора са готови да напуснат града и да започнат здравословен живот на село. Възможно ли е обаче да отглеждат децата си там, където няма забавачка, училище  и лекарски кабинет? Навремето местен поет написа "това се казва грижа за човека - до "Крушата" - аптека", визирайки известната в онези години кръчма на ул. "Отец Пайсий". Сега ситуацията в българското село е по-различна - кръчми все още има, но аптеки - не.   

 

Бум в търсенето на селски имоти отчитат брокерите в последните години. Все повече млади хора търсят да купят къща с двор близо до големия град. Небивалия интерес регистрират кметове на селата около Пловдив. Според тях който няма село, вече е готов да закупи къща и да се оттегли да живее в нея, а който дълго го е планирал, вече го прави.

Управниците допускат, че новият бум е в резултат на преживяната изолация по време на корона вируса. Не изключват и възможността хората да се подсигуряват с крайградския имот заради коментари за втора вълна на заразата през есента. Другият буфер на пазара са българите, скъсали завинаги с гурбета заради кризата с пандемията. 

Според управниците на малките населени места много от младите семейства в града бяха поставени в стрес тест - да изкарат една дълга изолация с малки деца в тясна панелка само с балкон.

Затова едно от условията при избора на имот задължително е парцелът да е с двор. Според кметове и брокери най-желани са селските имоти до 20-30 км от града. Причината е, че в много от малките населени места природата е красива, въздухът чист, но няма детски градини, училища и лекарска помощ  заради обезлюдяването им в годините назад.    

"Ако имахме по-добри пътища, детска градина и училище, селото ни щеше да е още по-привлекателно и желано. Запитванията за продажби на къщ​и и сега не спират. По време и след изолацията те сякаш се увеличиха", разказва кметицата на Цар Калоян Диана Давчева.

Селото е само на 13 км от Пловдив, привлича с чистия въздух и близостта до града. Постоянно живеещите в Цар Калоян са едва 50 души, предимно пенсионери, но през лятото с децата и трите вилни зони жителите набъбват до над 200 души. 

Само по време на изолацията заради CОVID-19 60 души са преместили адресната си регистрация в селото. Повечето от тях обаче са с вече големи деца и така не са усетили липсата на училище. Има обаче и такива, които пътуват всеки ден до града на работа. Най-близките забавачки и училища са в Белащица и Браниполе. 

"Ако семейството обаче има малки деца, то ще трябва да ги кара всяка сутрин до Белащица или Браниполе. Пътят се поддържа, но проблем е през зимата, че машините се качват да чистят по-късно", споделя Давчева. И допълва, че през лятото пък понякога има и проблеми с водата, тъй като селото се захранва от каптаж. Според кметицата обаче, ако държавата и общините имат волята и необходимите средства да вложат сега в образователна, пътна и здравна инфраструктура, селата ще станат още по- притегателно място за живот за младите. 

Местните разказват, че в с. Цар Калоян училище е имало докъм 1960 година, след затварянето му сградата е била продадена. 

Интерес към селските имоти регистрират и ​в с. Дедево. Млади хора постоянно питат за къщи, привличат ги чистият въздух и тишината, коментира кметският наместник Иван Арамазов. Не кр​ие, че за младите животът там би бил по-труден, ако имат малки деца, тъй като ще трябва да пътуват всеки ден по 23 км. А по планински терен  през зимата не е лесно.

Затова и много от заселващите се избират да се оттеглят там, след като децата им поотраснат. В момента всеки ден обаче 15 семейства пътуват от Дедево до Пловдив за работа и обратно. 

Над 20 семейства са проучвали възможността да си купят къща в карловското село Каравелово през последните 2 месеца. Кандидатите са предимно от големите градове, сред които най-много са от Пловдив и София. Част от тях са се насочили към красивото село в Стремската долина заради

по-добрите възможности да се преживее на село по време на пандемия и изолация, както и заради трайното намерение да споделят живота си и в големия град, и на село, където е по-уютно, по-спокойно и по-екологично. 

Каравелово, както и останалите села в Карловския край, е от съхранените през последните две десетилетия населени места. А от пет-шест години то се възражда, като търси нови пътища за своите жители, без да се поддава на носталгията от годините на соца.

Две от семействата, които проучваха пазара на имоти, преди няколко седмици се установиха в Каравелово, като си купиха къщи, които се нуждаеха само от козметични ремонти, за да се нанесат в тях.

Те са млади хора с деца, които ще ходят на училище в Карлово, както всички деца от селото. Едното от семействата има малчуган, който, докато порасне, ще ходи в местната детска градина.

Други две семейства, също от Пловдив и София, се установиха в селото още преди две години. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Майната

Майната

02.06.2020 | 19:31

Преди 2 години със семейството се преместих в село на 20 тина км от Пловдив.Еми честно казано никога повече няма да се върна обратно!

Отговори
7 1
Браво

Браво

02.06.2020 | 13:39

Разбраха че, да се натъпчеш в малък градски апартамент който те заробва да изплащаш до пенсия , не е НОРМАЛНО. Урбанизацията не води до нищо хубаво.

Отговори
14 0
777

777

02.06.2020 | 14:21

както и глобализацияна и измислената демокрация

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай