Следвайте ни

Мобилни музейни експозиции представят каба гайдата

viber icon

Мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже от 19 до 21 юли родопските традиции, обичаи и ритуали, а акцентът ще е каба гайдата.

На поляните ще бъде представен създателят на рекорда за Гинес от изпълнение на 333 каба гайди Костадин Илчев. Гайдар и майстор на каба гайди, той е вписан през 2016 г. в Националната представителна листа на нематериално културно наследство на България. На неговия творчески път е посветена изложбата на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ -Смолян.

В няколко фотодокументални табла с текстове на български и английски език експозицията „Костадин Илчев - гайдарят, учителят, майсторът“ разказва за гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда. Също така за Костадин Илчев - „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи. Костадин Илчев ще поведе "101 каба гайди" към сцената и на този събор. 

На поляните ще се подреди и изложба, посветена на лековитата минерална вода от Исторически музей  - Велинград. Красотата на родопските тъкани, багри и автентични носии ще представят етнографските сбирки на НЧ „Светлина - 1967”- с. Гълъбово, НЧ „Васил Коларов-1945” - с. Барутин, НЧ „Съгласие -1883” - с. Славейно, НЧ "Родопска искра-1880” - Чепеларе.
Специални етнографски кътове ще покажат и устройството на една всекидневна стая на родопския дом, обредите, храната и традиционните занаяти от различните краища на планината.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?