49

Кандидатът за кмет на с. Гълъбово пред "Марица": След 4 г. виждам селото чисто, подредено и без воден режим

- Г-жо Камбурова, вие сте кандидат за кмет на с. Гълъбово. Кажете накратко нещо за себе си и за вашия житейски опит. 

- Завършила съм гимназия с природо-математически профил в Пловдив и след това "Информатика" в София. Работила съм като програмист в столицата, където живях около 10 години. По-късно се прехвърлих в банковия сектор. През последните години се занимавам с частен семеен бизнес. Живея в Гълъбово и имам едно дете. Относно страничните ми интереси ще посоча, че съм сертифициран водолаз, участвала съм в почиствания на Черно море и съм доброволец в пловдивско формирование. Не крия, че обичам природата и морето. Имам същото така правоспособност за управление на малки кораби, но се занимавам с каит съф, парапланеризъм, парашутизъм и доста години съм се занимавала с музика.

- Какво Ви накара да се кандидатирате за кмет на Гълъбово и как се чувствате като човек, който ще поеме голяма отговорност към своите съграждани?

- Моята кауза Гълъбово да се превърне в едно красиво, чисто и уютно място за живеене, започна преди около 5 години. Бях поставила контейнер за разделно събиране на стъкло, който обслужвах изцяло за своя сметка. Продължих със сагата с преасфалтирането на улица "Родопи", когато успях да се запозная с много хора, споделящи еднакви разбирания. Обединихме се в Инициативен комитет за с. Гълъбово, а след повече от година, регистрирахме и сдружение, което да работи за благосъстоянието на селото. Кандидатирах се за кмет, защото смятам тази стъпка за естествено продължение на усилията ми в тази кауза. Много хора са ми гласували доверие, което ми дава увереност, че мога да покажа и да дам повече от себе си. През годините съм доказала, че съм отговорен човек и съм заставала с лицето си пред хората, както и ще продължа занапред.

- Сега какво е състоянието на инфраструктурата в село Гълъбово? Осъществявани ли са ремонти, предстоят ли такива? Каква е ситуацията с водоснабдяването и канализацията? Изобщо каква обстановка ще заварите в Гълъбово след сядането Ви на кметския стол?

- Състоянието на инфраструктурата е незадоволително. Ремонтните дейности, които се извършват в селото са или аварийни или текущи, но също така крайно недостатъчни и некачествени. От години не сме ставали свидетели на основни инфраструктурни ремонти. Селото няма канализация, а проблемът с водоснабдяването през летните месеци прогресира всяка година. Една от първите стъпки, която трябва да се направи е включване на алтернативен водоизточник, тъй като селото се разраства и водният режим през лятото ще се окаже неизбежен. Да, проблеми съпътстват всяко едно населено място, но по-важно е навреме да се взимат мерки за редуцирането им, до момента, в който ще бъдат решени изцяло. Канавки, отводнителни шахти и дерета, в голямата си част са в много лошо състояние и създават предпоставки за критични ситуации през пролетно- есенния сезон. Трябва да се залагат мерки за почистване на съоръженията.

Друг сериозен проблем, срещу който всички жители недоволстват е чистотата в селото. Гълъбово е красиво място, с хубава природа и въздух, но през последните години изпъкват препълнените кофи и разхвърляните отпадъци. Правилното събиране и депониране на отпадъците е много важен приоритет за нас. 

Друг фрапиращ проблем е състоянието на кметството. Като жена, майка и бъдещ кмет на Гълъбово ме е срам и съм дълбоко потресена от облика му. Смятам, че преобразяването му трябва да започне в първия ми работен ден, до момента, в който не се върне на старото му място.

Изброеното до тук е малка част от предизвикателствата пред мен, но съм убедена, че с подкрепата на моите съмишленици и общината, резултатите няма да закъснеят.

- Как мислите, работата само административна ли е? И трябва ли кметът на селото да съвместява в себе си и гражданин и политик? 

- Кметът трябва да е пряк наблюдател и потърпевш от проблемите на селото. Добре е кметът да е администратор, но работата му като такъв трябва да върви ръка за ръка с работата на терен. Политик също трябва да е. Не знам защо в нашето общество това е „мръсна" дума. Етимологията й е свързана с умението да се управлява и да се печели доверие. Именно с това трябва да се свързва разбирането за политик, а не с принадлежността към една или друга политическа партия.

- Като каква по-скоро виждате себе си - гражданин или политик. Как Ви виждат хората?

- Надявам се да ме виждат като една от тях, която по категоричен начин защитава интересите им. И се надявам такава да остана, защото добрите взаимоотношения са най-важни.

- Как изглежда Гълъбово през вашите очи след още 4 години?

- Чисто, подредено, без воден режим, с обособен център, с ремонтирана сграда на старото кметство, с поне 3-4 улици с трайна пътна настилка, осветено с „еднакви лампи“ и много майки с детски колички. И знаете ли, колкото и нескромно да прозвучи - с детска ясла или градина. Не знам дали ще ни стигне времето и за това, но ако работим усърдно, скоро ще се радваме и на такава придобивка. Докъдето стигнем. Важното е да търсим и да работим по всички възможности.

- Кои са задачите от първостепенна важност, които стоят пред новия кмет на Гълъбово?

- Водата и чистотата. Но също така въпросът с кметството и подобряването на ремонтните дейности. 

- Защо застанахте зад кандидата за кмет на Община Куклен Елена Филева и защо тя трябва да е новият кмет на община Куклен, а вие на село Гълъбово?

- За нея ще кажа следното: честен и изключително способен човек, който притежава умението едновременно да мотивира и да управлява. В годините тя успя да обедини изключително много хора около себе си. Убедена съм, че екипната ни работа ще даде отлични резултати. Освен това Филева е способна да привлече повече европейско и държавно финансиране за инвестиции. С нейният избор започва правилният път, по който трябва да вървим. 

- Как ще убедите гълъбовци да ви гласуват доверие?

- Надявам се да са убедени. Изборите ще покажат дали съм създала необходимото доверие. Вече започват да се реализират проекти, за които сме работили през изминалите години. Един типичен пример за това е детската площадка. Самата идея за облагородяване на това място е от повече от десет години. Почти две години разговори, срещи и много документация бяха нужни до полагането на първата копка. Всеки ден, когато работим по нея съм там и ще продължавам да съм неотлъчно до строителите, докато не приключим. Като казах вече, отговорността е правопропорционална на резултатите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Сюлейман Паси

Сюлейман Паси

24.10.2023 | 12:22

ТРЯБВА ДА СИ КУКУ, ИНАЧЕ НЕ СТАВАТ НЕЩАТА. ЩЕ СЕ СПРАВИ. ИМА ХЪС, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЖЕЛАНИЕ .

Отговори
0 0
Ку-ку

Ку-ку

23.10.2023 | 18:25

Кратко оисание с две думи КУ-КУ!

Отговори
0 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?