Жители на Гълъбово: Асфалтират за четвърт милион в студа, а после кърпим! ВИДЕО СНИМКИ

Как се полага асфалт при минусови температури и лед, а 6 месеца по-късно се правят кръпки на кръпките. Това твърдят жители на с. Гълъбово в сигнал до 6 институции, сред които Районна прокуратура, Специализирана прокуратура, Сметната палата и др. Според Инициативния комитет Община Куклен е хвърлила близо четвърт милион на вятъра в некачествен ремонт на ул. "Родопи" в селото, след който улицата отново се кърпи заради избили фекални води, които текат под асфалта, обясни Мария Камбурова от Инициативния комитет.

Жената твърди, че на мястото е положен асфалт от едва 2-3 см, вместо 6 см, както е по договор. От Инициативния комитет настояват за проверка и искат да знаят как са похарчени парите на общината и данъкоплатците за ремонта. Според Камбурова вече шести месец общината не им е предоставила изисканите от тях договори и документи за ремонта, за провеждането на обществената поръчка.  

От Община Куклен категорично отрекоха обвиненията.  Кметът Мария Белчева обясни пред "Марица", че асфалтът е бил положен , след като е приключило полагането на тръбите от ВиК и това е направено, за да не газят в кал жителите. Тя не можа да уточни колко точно е вложила администрацията за обновяването на улицата, но обеща да предостави тази информация по-късно. Белчева уточни, че вложените средства в нея не са само от общината, но и от ВиК, също така ползвани са средства и от дарители, както и строителната фирма е поела част от разходите.  "Всичко се изпълнява от фирмата според заложеното в договора.

Извършени са проверки за качеството и дебелината на асфалта, включително от РДНСК, вземани са и ядки", категорична е Белчева. Тя уточни, че водите, които избиват не са фекални, а подпочвени и води от отводняването на дворове. Освен това те не били по цялата улица, а само в участък от 50 метра. Кръпките, които се правили в момента са част от ремонтите работи, които общината правила всяка пролет по улици в общината. Белчева обясни още, че при обследването станало ясно, че за решаването на проблема с избиващите подпочвени води, е нужно да се правят дренажи по 3 м, за които общината няма толкова средства.

"Асфалтирахме, за да направим добро на живеещите на улицата, за да не газят в кал. Не сме заровили и хвърлили на вятъра тези пари, а сме го направили за удобство на хората, за да не затъват автомобилите им и техниката за зимно поддържане", каза Белчева. И обясни, че документацията за извършения ремонт е публична и може да бъде открита в сайта на общината.

Очаквайте подробности кой и как извърши ремонта в Гълъбово!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ИВАН

ИВАН

13.12.2021 | 16:47

СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА НАСОЧВАМ ВНИМАНИЕТО И КЪМ УЛИЦА"ХАН КРУМ" В ГЪЛЪБОВО/ВЛЯВО ОТ ВОЙНИШКАТА ЧЕШМА И НАГОРЕ/. ТАЗИ УЛИЦА САМО ИМЕТО И Е "УЛИЦА"...НА НИЩО НЕ МЯЗА!!!!! ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ... ДУПКИ, И КАКВОТО ВИ ДОЙДЕ НА УМА. ЗИМНО ВРЕМЕ Е АД,А ТАМ И НАГОРЕ ВЛЯВО И ВДЯСНО, ЖИВЕЯТ ХОРА.

Отговори
1 0
Цар Калоян

Цар Калоян

31.05.2021 | 08:34

Белчева - Лозанов, тандемът управляващ община Куклен винаги взима най-правилните решения, да не забравим и от коя партия са - ГРОБ.

Отговори
2 1
Мария Камбурова

Мария Камбурова

29.05.2021 | 12:55

Позиция на Инициативен комитет с. Гълъбово. Уважаеми Дами/Господа, бихме искали да изразим възмущението си от коментара на г-жа Белчева. Ще резюмираме позицията си в няколко точки: 1. Първите кръпки са на 3-я ден след асфалтирането(декември месец). 2. Изисканите документи се крият(или няма такива) и не се предоставят и на Прокуратурата. 3. ДА- Асфалтираха след подмяната на водопроводната тръба, затова и асфалта пропадна(основата не беше добре слегнала, трамбована и валирана)и ДА- пропадаха коли в обратния насип на ВИК и затова те решиха да го асфалтират. 4. Г-жа Белчева беше запозната с проблема с фекалните и дъждовни води преди асфалтирането. Свидетели на обхода на улицата бяха и няколко местни жители. Изпълнителният директор на фирмата дори кръсти Гълъбово "Вонеща канавка". На кмета бяха предложени 2 варианта: да решат проблема с "теча" по улицата локално и да асфалтират веднага(декември) или да направят канавките напролет и тогава да асфалтират. Поради страх от медиите, г-жа Белчева избра първия. Молихме и кмета и фирмата да не асфалтират толкова скоро след изкопните работи, но те са искали да ни направят "ДОБРО". 5 До. РДНСК сме писали няколко пъти и отговор няма. Проверката, която трябваше да направят, прехвърлиха на Община Куклен. РДНСК помолиха "убиеца да си признае за убийството". 6. Този път ИМА ГАРАНЦИЯ!!! "Кръпките, които се правили в момента са част от ремонтите работи, които общината правила всяка пролет по улици в общината. ТОЗИ ПЪТ ИМА ГАРАНЦИЯ!!! РАЗОЧАРОВАНИ СМЕ ОТ ПОЗИЦИЯТА ОБЩИНА КУКЛЕН, НО НЕ СМЕ УЧУДЕНИ.

Отговори
4 2
УМЕН

УМЕН

29.05.2021 | 12:00

Това са много прости извинения от некадърни хора сами си отговорете на въпроса че не е причината че в студа асвалтират улиците ами в северните държави като Англия .Норвегия.Швеция .Финландия като винаги е студено и вали как асвалтират техните пътища една дупка нямат по техните пътища със години не се развалят тук просто крадат от парите и така се управдават........

Отговори
3 0
ГЪДЮ

ГЪДЮ

29.05.2021 | 09:45

И ОЩЕ НЕЩО,ПЛЮС КАЗАНОТО ПО-ГОРЕ. ПОСЛЕДНИТЕ ОКОЛО 50-ТИНА МЕТРА ОТ УЛИЦАТА ПРЕДИ ВОЙНИШКАТА ЧЕШМА НЕ СА ПИПНАТИ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 2020 Г. ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТА,А ТАМ В МОМЕНТА, А И ТОГАВА,ИМА И ИМАШЕ ОКОЛО 10 ДУПКИ.ТЕ И СЕГА НЕ СА ОЧЕРТАНИ И ПОДГОТВЕНИ ЗА РЕМОНТА НА РЕМОНТА.КМЕТИЦАТА ДА НЕ СЕ ОПРАВДАВА,А ДА ОТИДЕ И ВИДИ НА МЯСТО ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.СЛЕДВАЩАТА НИ СТЪПКА Е РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ОБЩИНА КУКЛЕН И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ОБЩИНА РОДОПИ.

Отговори
6 0
Освобождение

Освобождение

29.05.2021 | 09:31

Без протести и гласуване не става.

Отговори
4 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?