Изкорениха плодни дървета заради нови тротоари в Куклен

Николай Чапански

Жители от Куклен се жалват, че строителна бригада е изрязала всички дървета по една от улиците в централната част на града, където се полага нов асфалт и се изграждат нови тротоарни платна.

Живеещият на улица „Демокрация“, където в момента тече ремонт, Георги Райчев потвърди че само на тяхната улица са изрязани над 30 плодни дървета – вишни, череши, кайсии и орехи. Невремето от местната кооперация им раздавали безплатно посадъчен материал за засаждане по улиците, а сега казват че било забрането.

Никой от изпълнителите или от общината не дойде да ни обясни каква ще е съдбата на тези дървета. Ние подпитвахме, когато започната ремонта и неубедително ни беше казано, че там, където е необходимо, ще ги отстранят, а другаде ще бъдат запазени, което ни успокои. Една сутрин, рано рано дойде резачката и, докато разберем какво се случва, всичко беше на земята. Не биваше да посягат на 5-6 годишни дървета,  които бяха в активно плододаване и бяха отрупани с плодове. Всеки, който мине по улицата, им се радваше, казва дългогодишният агроном Георги Райчев.

Според кмета на община Куклен Мария Белчева за цялостния ремонт има одобрен проект и живущите на тези улици са запознати в детайли от служителите на общинска администрация. Отстраняването на дърветата е било наложително, защото не било възможно да се изградят новите тротоарни платна и бордюрите от голямата им коренова система, която вече е повдигала плочките.

 Общината е поела ангажимента на мястото на изрязаните дървета да засади нови декоративни видове от Гинко билоба, Албиция и питомен кестен. С цялостен ремонт и нов водопровод ще са шест улици, а скоро в Куклен ще има изцяло нов градски парк с подземно напояване,  модерни  алеи и осветление. Там на отстранените стари дървета общината е поръчала магнолии.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?