Следвайте ни

Юбилейният фестивал над Куклен почва на 7 юли, къмпингуващите наполовина

Очаква ни най-богатата програма до сега с акцент към българското

viber icon

След много перипетии най-после организаторите на фестивала „Събуди се“ могат официално да заявят, че той ще се състои. След отпадането на все повече мерки, РЗИ и Община Куклен позволи провеждането му, а то ще е от 7 до 12 юли на традиционното си място – поляните и прилежащата към тях гора преди манастира "Св. св. Кузма и Дамян". 

Позволеният капацитет е както при всички открити събития – 50% от общата площ, която възлиза на повече от 300 декара. Румен Шекеров и екипът му ще поставят дезинфектанти на чешмите, кухните и тоалетните, което са правили и през предишните издания с цел поддържане на хигиена. „Събуди се“ е на палаткова зона сред природата, а всички събития се случват под открито небе. 

Зоната на фестивала събира към 5000 човека. С тазгодишните изисквания предвиждаме, че ще ни посетят между 1500 и 2000 души. Най-радостното е, че въпреки ограниченото време, всички много се зарадваха, че ще има „Събуди се“. Хора ни се обаждат да потвърдят, взимат си билети, записват се доброволци, всички очакват с нетърпение преживяването. Препоръчваме на всички да спазват дистанция. Ще поставим разяснителни табели, като разчитаме на собственото самосъзнание на всеки наш гост. Също така ще следим да не се получават големи струпвания “, споделя Румен Шекеров. 

Тази година, въпреки съкратения капацитет, програмата ще е по-богата от всякога. Фестивалът има юбилей – 10 години от създаването си, затова програмата е подбрана специално. 11 юли е отреден за българщината. Подготвена е фолклорна програма с танцова формация от Свищов, десетки гайдари от Родопите, кукери от Карловския край и нестинари от Странджа. 

Отделно през седмицата ще има театрална програма, в която се включват улични артисти от страната и чужбина, както и куклен театър. Цирково изкуство, съвременни танци, въжена градина, лабиринт на сетивата, зона с традиционни занаяти, програма за деца и родители, иновативни форми на образование, обмен на стари сортове семена, музикални концерти, късо кино, което ще се излъчва на мултимедия, различни видове спортни дисциплини, базар с ръчно изработени стоки, зона за храни и напитки, йога, паневритмия и други практики за вътрешно развитие.

Общо събитията са над 600 само за 6 дни, а участниците са както от България и Балканите, така и от Африка, Азия, Северна Америка и Южна Америка. Все още се записват и доброволци от страната и още осем държави. 

Интересен факт е, че много семейства си взимат семейни билети и планират лятната си отпуска така, че да я прекарат на фестивала заедно с децата си. Подобни характери са къмпингари по душа, обичат природата и пя предпочитат пред лъскавите хотели. 

Припомняме, че кампанията за събиране на средства за „Събуди се“ достигна до 60% от общата сума, нужна за нормално протичане на логистиката. Тя ще продължи до последно, така че всеки, който желае да подкрепи фестивала, може да го направи по всяко време. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?